Tips på mysiga boenden längs Skåneleden

I betalt samarbete med Visit Kristianstad

En vän frågade mig vad jag tyckte om “bo bättre-vandring”. Jag hade ingen aning om vad det betydde och hon förklarade att det var vandringsresor där man bor bekvämt på hotell istället för i tält. Bor lite bättre, helt enkelt. Naturliv i all ära, men jag tycker det är skönt att sova i säng och ta en dusch efter en lång dag utomhus. Plus att man bara bär en liten dagsryggsäck när man vandrar mellan boenden.

Så, vad tror du jag svarade på hennes fråga? Rätt enkelt svar. Därför är det extra kul att tipsa om tre boenden som ligger nära Skåneleden - perfekt för bo bättre-vandringar med andra ord!

Träd i blom vid en gård i Skåne.

Träd i blom vid en gård i Skåne.

Kastanjelunds Wärdshus i Yngsjö

Kastanjelunds Wärdshus ligger i Yngsjö, strax intill de vita sandstränderna i Hanöbukten. När vi vandrade etappen Åhus-Nyehusen på Skåneleden Vattenriket checkade in här för natten. I den svalkande skuggan av träden som gett gården dess namn, kunde vi verkligen vila trötta fötter och fylla på med energi i form av en helt fantastisk middag.

Jag kände mig som en prinsessa när jag bodde i det fina, rosa rummet med lena lakan - så länge jag blundade för mina sandiga kängor och välanvända vandrarkläder förstås… Kontrasten mellan prinsessrummets fina, svala och vandringens svettiga, saltstänkta var stor - och det är just det jag älskar! Att vara ute och uppleva naturen, för att sen komma in och njuta av riktigt god mat och en skön sömn.

Middagen på Kastanjelunds Wärdshus var en upplevelse för många fler sinnen än bara smaken, så det kommer jag berätta mer om i ett eget inlägg.

Passar med den här etappen av Skåneleden:

Åhus-Nyehusen (16 km). Sväng av lite innan slutmålet och fortsätt vandra in i Yngsjö.

Tips på saker att se och göra i närheten:

Gästgivaregården i Åhus

Gästgivaregården i Åhus kallas kort och gott “Gästis” i folkmun. Hotellet har anor från 1700-talet och var då både krog och värdshus. På den tiden var det semestrande adel, genomresande köpmän och hungriga hamnarbetare som fyllde Gästis lokaler.

När vi checkar in ser jag flera vandringskängor bland gästerna. Gästis centrala läge i Åhus gör det till en bra knutpunkt för att vandra, till exempel etappen Ekenabben-Åhus längs Skåneleden. Den sträckan var vår första del av vandringshelgen, vilket gjorde det extra skönt att efteråt få krypa ner i sängen under de rustika takbjälkarna efter en pangmiddag i restaurangen.

Passar med den här etappen av Skåneleden:

Ekenabben-Åhus (19 km)

Tips på saker att se och göra i närheten:

  • Gå en rundvandring på upplevelsecentret Absolut Home

  • Strosa i den medeltida stadskärnan

  • Köpa glass av Otto på torget - som har bra utbud av veganska glassar!

Små äpplen i Olseröd

“Välkommen till Österlens minsta bed & breakfast!” Så hälsar Linda oss välkomna när vi kommer hem till deras gård i Olseröd. För nog är Små äpplen det minsta, och absolut gulligaste, pensionatet jag sett! De två rummen ligger i ena längan av familjens gamla, vackra korsvirkeshus. Utanför fönstret välver sig åkrar och ängar fram över de skånska slätterna - och till frukost finns alltid Lindas specialare, hembakt äppelbröd.

Vi går en lång promenad med utsikt mot havet, som skymtar längst bort i horisonten. Närheten till Stenshuvuds nationalpark är en fördel, här finns Karibienvita sandstränder och ännu närmare finns de lummiga bokskogarna i Forsakar.

Passar med den här etappen av Skåneleden:

Åhus-Nyehusen (16 km)

Tips på saker att se och göra i närheten:

Cocoon Meetings i Degeberga

Jag har även bott på mysiga Cocoon Meetings i Degeberga, som var en upplevelser utöver det vanliga. Som namnet antyder tar de “kokonglivet” till en ny nivå. Klicka här för att läsa mitt blogginlägg om Cocoon Meetings.

cocoon-meetings.jpg

I betalt samarbete med Visit Kristianstad