Midsommar i Dalarna

Midsommarafton i Dalarna. Årets längsta dag som fullkomligt svallade av solsken. En kväll som aldrig hann bli natt innan den blev morgon igen. Röda timmerstugor och dalahästar vid de vita knutarna. Sju sorters blommor i kransen som alltid kliar och färskpotatis små som fågelägg. Kristallklar snaps, grusig hemfärd på cykel och nakna nattabad. Visst låter det nästan för idylliskt för att vara sant?

Det är det inte. Årets midsommarafton firade vi i Dalarna och den var både sann och underbar!

sommar-dalarna.jpg

Skedvibröd till midsommarmaten

På en alldeles egen udde, omfamnade av sjö och skog åt alla håll, grillade vi middagen medan solen letade sig ner bakom grantopparna. Bland sommarpotatis, sallad och bakad fetaost på bilden gömmer sig det lokala knäckebrödet från Skedvi Bröd. Extra salt och väldigt knaprigt, precis som jag vill ha det!

(Skedvi Bröds fabrik ligger i byn Stora Skedvi och är öppet för besök. Det går numera under namnet Kulinariet som är ett centrum för lokalt och småskaligt mathantverk.)

Nattabad i soluppgången

Efter maten blev det mer mat, mer snaps, efterrätt, musikquiz, dans och marshmallows över elden. Trots att solen höll på att gå ner, var det fortfarande varmt och vattnet i sjön var badvänligt. När hade vi senast en sån här fin midsommarafton tro?

Vi cyklade hem på småtimmarna längs de slingrande grusvägarna kring Vikasjön. När vi hade cyklat en timme ungefär, vände solen vid horisonten och minut för minut ljusnade världen igen. Ett rosa skimmer speglades i varje liten tjärn vi passerade, samtidigt som dimman låg tät över åkrarna. Det var en mystisk och magisk morgon som vi hade turen att vara vakna till! Väl hemma vid stugan blev nattabadet i soluppgången en svalkande avslutning på den midsomrigaste midsommar jag hittills upplevt.