Vandra på Hovdala - bo nära vandringen

I betalt samarbete med Hässleholms kommun

Ska du vandra på Hovdala? Här är tips på var du kan bo - både hotell, vandrarhem och B&B finns i närheten av vandringslederna.

Hässleholm_SannaRosell.jpg

Bo på Hotell Statt i Hässleholm

Det är fredagskväll och jag har precis klivit av på tågstationen i Hässleholm. Staden har, fram tills nu, varit ett givet ställe för tågbyte, men den här gången är Hässleholm min slutstation. Bilden av Hässleholm som enbart en järnvägsknut kommer den här helgen att ändra på – och när jag åker härifrån, kommer det vara med känslan av att vilja stanna kvar lite till och komma tillbaka.

Jag har just checkat in på Hotell Statt i Hässleholm, där helgstämningen ligger och dallrar i luften. Klirrande glas, surrande sorl och salvor av skratt från restaurangen möter mig i Lobbybaren. ”Hässleholmarnas vardagsrum” är en beskrivning som jag ofta läst när jag googlat och visst stämmer det. Här känns det som att komma hem – när hemmet är sådär städat och piffat inför helgen, när stearinljusen är tända och när något gott puttrar i grytan.

Hundraårigt hotell i nyrenoverad stil

Statt har lång erfarenhet av att skapa en hemtrevlig, välkomnande plats i Hässleholm. Redan 1914 öppnade hotellet, i samband med att staden fick sina stadsrättigheter. Då installerades både vattenklosett och elektrisk hiss, dåtidens moderniteter, och det skvallrades om att Statt måste ha kostat mer än själva kyrkan som också stod klar samma år…

Om det var kyrkan eller hotellet som kostade mest förblir en gåta. Klart är i alla fall att Statt blev en nöjesmetropol på 1900-talet. Här spelade stora stjärnor och dansgolvet sägs ha varit legendariskt.

Kyrkan i Hässleholm.

Kyrkan i Hässleholm.

Middag på Lobbybaren

Idag är det desto lugnare i lobbyn även om köket har fullt upp att servera sina klassiska, men twistade, maträtter. Menyn är som en berättelse med personliga anekdoter om personalens egna favoriter. Jag tar med min fina fisk med hummersås upp på rummet och har en riktigt mysig kväll innan jag somnar tidigt, för imorgon ska jag börja vandra i Hovdala. Men innan vandringen kommer lyckligtvis hotellfrukosten…

Frukostlyx för müsliälskare

Visst är det något särskilt med att äta frukost på hotell? Jag har skrivit om det tidigare och fortsätter att hylla de heliga hotellfrukostarna. Hotell Statts frukost är fint uppdukad och har allt jag tror man kan önska sig i frukostväg. Äggröran görs på ägg och äkta grädde och det finns även växtbaserade alternativ till det mesta.

Gryn, nötter, frön och torkad frukt i olika små glasburkar står prydligt på ett bord och ropar på mig. Jag fullkomligt älskar müsli! Konceptet ”mixa din egen müsli” är smart, för då får man precis det man vill ha i de mängder som passar. Efter frukosten knyter jag vandringsskorna och börjar leta på kartan. Jag behöver inte leta länge, för vandringsleden börjar precis utanför Hotell Statts entré. Närmare Hovdala vandringsleder kan jag knappast bo!

Fakta om Hotell Statt - bo nära Hovdala naturområden

Hotellet är ett fyrstjärnigt, renoverades 2018 och har 93 rum. Det ligger på Stortorget och bara två minuters promenad från tågstationen. På hotellet finns också gym, bastu, konferenslokaler och restaurang.

Hotellet erbjuder bland annat vandringspaket, där man kan kombinera bekvämt boende på hotellet med vandringsdagar på Hovdala naturområde. Lunchpaketet plockar du enkelt ihop från frukostbuffén och vill du äta middag längs vandringsleden, kan du få med dig en grillpåse.

Bo på Byskolans vandrarhem och Bysmedjans B & B

Byskolans vandrarhem och Bysmedjans B & B ligger i Brönnestad, en by strax utanför Hässleholm. Här är det nära till både Hovdalaleden och Höjdarnas höjdarled. Byskolans vandrarhem och Bysmedjans B&B var, som namnet antyder, Brönnestads skola från mitten av 1800-talet. Efter 100 år som byskola, blev det ett församlingshem och för ett par år sedan ett vandrarhem.

Här finns fina inredningsdetaljer som påminner om gammeldags skoldagar: gulnade planscher om botanik, träbänkar med tunga lock och svarta griffeltavlor på väggarna. Att bo här känns ibland som en svartvit film, samtidigt som lyxen med ultramodernt badrum och badtunna utomhus gör det lite bekvämare än vad en skoldag på 1800-talet säkerligen var!

Fakta om Byskolans vandrarhem och Bysmedjans B & B

Här finns både vandrarhem och bed & breakfast, så boendet går att boka antingen med självhushåll eller med frukost. Bysmedjan är bed & breakfast och Byskolan är vandrarhemmet. I närheten finns också två fristående hus som används ingår i B&B: Lilla Bysmedjan och Stora Bysmedjan.

Mitt rum på övervåningen på Byskolans vandrarhem och B&B.

Mitt rum på övervåningen på Byskolans vandrarhem och B&B.

I betalt samarbete med Hässleholms kommun