Fler upplevelser på Hovdala naturområde

I betalt samarbete med Hässleholms kommun.

Jag har tidigare skrivit om Hovdalas vandringsleder och boenden i närheten till dem, även om restauranger och kaféer som passar perfekt på en vandringshelg här. Här tipsar jag tipsa om fler upplevelser som finns på Hovdala vandringscentrum.

De arkitektritade vindskydden i Hovdala

”Mellan skymning och gryning” heter platsen där de tre omtalade vindskydden ligger. Det är inte vilka nattläger för vandrare som helst. Ronja, Birk och Birka som står och blickar ut över sjön, är bokningsbara, arkitektritade och nybyggda av lokalt material.

Det luktar fortfarande nysågad björk när jag rullar ut sovsäcken i Ronja, som är min sovplats för natten. Med runda former och mjuka kanter är det ett vindskydd som smälter in i naturen, särskilt eftersom fasaden är klädd av björkpanel. Sett på långt håll ser de ut som en träddunge med små fönster!

Grillpåse från Hotell Statt blir mysig middag vid elden

Vid rastplatsen finns en eldstad, dass och bänkar. Det finns dock ingen ved men mitt middagssällskap Lina, som arbetar med Skåneleden på Region Skåne, kommer med både ved och mat. Den här kvällen grillar vi Hotell Statts grillpåse som bland annat innehåller korv, rotselleri och flera goda röror.

Tips! Du kan beställa grillpåsen som tillval till vandringspaketet och få det transporterat ut till vindskydden.

Stjärnklar kväll mellan skymning och gryning

Septemberkvällen blir snabbt mörk, men sensommarvärmen är kvar och gör att jag inte riktigt vill sova än. Så jag kryper in i vindskyddet och har dörren på glänt. Därutanför gnistrar stjärnorna till på himlen och stadsljusen från Hässleholm blinkar till i fjärran. Nog är det en väldigt speciell rastplats jag har turen att få sova vid ikväll, särskilt tiden mellan skymning och gryning...

Tips: Boka vindskydden Ronja, Birk och Birka här. Ronja är större och rymmer ca 5 vuxna. Birk och Birka är mindre, här får 2-4 personer plats. I närheten finns Trädhuset, ett sommarkafé och konferensanläggning helt byggt i höjd med trädkronorna

Rida islandshästar i Brönnestad

I byn Brönnestad, där vandringsleden Höjdarnas höjdarled passerar, ligger Byskolans vandrarhem och Bysmedjans B & B. Här finns också Brönne Islandshästar som erbjuder turridning i Hovdalas skogar, både kortare och längre ridturer.

Jag får lära känna Olga, ett mörkbrunt isländskt sto med snälla ögon och lugnt lynne. Det är som att ridledaren direkt ser vilken sorts häst jag vill ha, jag behöver knappt förklara – så jag får en mysig, trygg och lagom långsam häst. Olga och jag hittar varandra i den lugna lunkens lov och töltar fint på stigarna i naturen runt slottet. Det är verkligen en ny upplevelse att susa fram genom bokskogarna istället för att vandra genom dem i min egen vandrartakt.

Biblioteksruinen

Ehrenborgska biblioteket, som ruinen egentligen heter, ligger längs Höjdarnas höjdarled/Dammslingan och är resterna av en rätt sorglig historia. Adelsmannen Michael Ehrenborg, som levde på 1700-talet och bodde på Hovdala slott, hade bestämt sig för att bygga ett eremitage, en plats för avskildhet i skogen. Den åttkantiga byggnaden skulle vara ett bibliotek med stora fönster för att blicka ut i naturen.

Fönstren specialbeställdes från Centraleuropa men när de var på väg till Sverige, dog Michael plötsligt. Byggnaden lämnades åt sitt öde i naturen, som sakta men säkert återtog dess väggar och tak. Fönstren blev istället ett orangeri i Hovdalas slottsträdgård som står kvar än idag.

Att vandra förbi här, är en märklig upplevelse. Jag undrar hur biblioteket skulle ha blivit om det hade byggts klart – och vad det hade varit idag.

Biblioteksruinen som skulle bli adelsmannens eremitage.

Biblioteksruinen som skulle bli adelsmannens eremitage.

I betalt samarbete med Hässleholms kommun.