Tyskland: när staden tar ton - lyssnar du?

weimar_sannarosell

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB

Intryck från Weimar, Tyskland. 9 september 2016:

De sjunger och jammar på gatorna. Torgen surrar av toner, melodier och trudelutter. Studenterna från musikfakulteten övar och övar, med hela Weimar som publik. Det är mysigt för öronen att höra fina stämmor freestyla Bachs gamla symfonier, även om mitt musikaliska sinne inte förstår mer än deras inledande do re mi fa so la ti do.

Han sitter på gatan Schillerstrasse, med koncentrerad blick och rytmiskt nickande huvud. Hörlurarna, micken och instrumentbrädan drar till sig blickar – men i en studentstad som Weimar med musikfakultet, verkar det inte vara en ovanlig syn.

Det myllrar av människor denna soliga söndagseftermiddag. Det är en sån där dag när glassen smälter snabbt och träden ger svalkande skugga, ändå sitter han mitt i solen. Strategiskt, förstås, och jag blir nyfiken på varför. Snart får jag veta.

Emir undersöker sambandet mellan socialt beteende och urbana miljöer, alltså hur stadsljud påverkar oss och vice versa. Mycket mer än så får jag inte veta - han har ju inte tid med en nyfiken resejournalist just nu... Så jag fotar tyst och tassar sen iväg, men kan inte låta bli att börja lyssna – just det, bara öppna öronen och låta allt strömma in. Kvittrande fåglar, hostande kaffemaskiner, gråtande barn, skällande föräldrar, klapprande hästhovar, ringande mobiler och pussande par.

Emir, mitt uppe i intensivt lyssnande efter stadsljud.

Tyskland: kakao och kärlek i Erfurt

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TBÅsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

Välkommen till paradiset. Jag är geografiskt sett i staden Erfurt i tyska Thüringen, men mentalt i en fantasivärld som smakar sött, skapad av peruanskt guld och glittrande kristaller.

Det mesta som handlar om Erfurts historia är Martin Luther, gamla broar och DDR. Viktigt, visst, men lite... grått och tråkigt. En annan del av historien, mycket mindre omskriven, går att äta, smakar sött och stavas KAKAO. Så välkommen, min vän, in i Goldhems chokladvärld...

Goldhem Schokoladen är chokladbutiken med anor långt bak i tiden. Den ligger på den tidigare nämnda berömda bron, Krämerbrücke, och har sin lilla ”fabrik” precis bakom disken. Här gör de praliner, kakor, tryfflar och dryck av choklad helt för hand och med mycket kärlek. Det tidigare nämnda peruanska guldet är kakaon och kristallerna är rårörssockret som används i tillverkningen.

Att komma in över tröskeln till Goldhem är som Pärleporten till himlen - en värld som skulle få själva Willy Wonka att bli chokaldbrun av avundsjuka. Anna, som jobbar både i fabrik och butik på Goldhem, visar mig en chokladkaka med 73% kakao och några stänk av äkta vanilj och socker. "Ser du hur den skiftar? Ibland glänsande, ibland matt? Det gör bara handgjord choklad och det visar mönstren efter chokladmakarens rörelser med spateln", berättar hon.

Visste du också att choklad har över 600 smakämnen, medan rödvin bara har 200? Det, och mycket mer, lär jag mig under mitt korta stopp i chokladhimlen. Men snart kallar verkligheten och jag går motvilligt över tröskeln, ut ur min söta fantasivärld. Bakom mig slår dörren igen med ett pling och den senaste halvtimmen tycks lika overklig som perrong 9 och trekvart. Men i min ficka ligger ett, snart smältande, bevis på att chokladhimlen faktiskt fanns... Nämligen en skiftande 73:a med mönster av spateln.

Tips! Fortfarande sötsugen? Läs om Linda/155 cm och hennes upplevelser från chokladfarmen i Ecuador! 

För mer information om Erfurt, läs mer på National German Tourist Boards sida och Thüringens officiella sida. För fler weekendresor i övriga Tyskland, kika på alla NordicTB's uppdateringar via #CityBreakGermany på instagram.

#CityBreakGermany, i samarbete med Visit Berlin, National German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

Tyskland: gubbar, gulasch och gröna parker i Weimar

Goethes och Schillers statyer står på torget i Weimar.

Goethes och Schillers statyer står på torget i Weimar.

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

Solsken, lokala marknader, kaffe på torget, grön mat och ulligt sällskap på löpturen. Mycket mer än så behövs inte för en perfekt dag i tyska Weimar.

Det är knappt lagligt att vara vaken såhär tidigt en helgmorgon, tänker jag när solen borrar in sig i mina morgontrötta ögon. Men jag vill fånga den friska luften och se dimman dansa i parken, innan hettan rumlar in vid lunchtid. Det är indiansommar i sena september och temperaturen tickar mot 30-strecket.

Weimar ligger mitt i Tyskland, i delstaten Thüringen, och är omgivet av guldgula åkrar och böljande fält. De är knastertorra av de senaste veckornas envisa sol, men Weimarborna är glada att sommaren kom ”till slut” i år. Parken är full av joggare, cyklister, hundrastare och nattsuddare som inte hittat hem från gårkvällens fest. Ett och annat får rultar fram ur buskagen, med löv och barr i ullen.

weimar_parks_sannarosell

Morgonjogg och marknad på torget

Några djupa andetag och luften är precis så frisk som jag hade hoppats. Fötterna trampar plötsligt framåt och resten av kroppen hänger med. Hjärnan är bortkopplad och har fullt upp med att titta, lyssna och känna. Jag har inte förstått poängen med att morgonjogga tidigare, men nu kan jag inte tänka mig den rutinen någon annan tid på dagen. På resa är det ju dessutom ett perfekt sätt att se sig omkring.

Från hotellet är det nära till både parken och staden. Jag kommer ”hem” för att duscha och äta frukost innan dagen kan börja, på riktigt. Just idag är det marknad på torget och bönderna bygger pyramider med skördetidens alla skatter – tomater, pumpor, squash, lökar, ärtor…

Kulturstaden Weimar

Weimar är kultur i koncentrat. Författare, tänkare, målare andra kreativa själar har av olika anledningar hamnat här genom historien. Denna del kallas också "Lutherland", för Martin Luther är ett stort dragplåster för besökarna i delstaten Thüringen. Nästa år är det 500 år sedan han spikade upp sina teser på dörren till slottskyrkan i Wittenberg, vilket såklart kommer uppmärksammas även här i Weimar.

Kaffepaus mitt i historien

Man behöver inte springa på museer och i kyrkor för att ta del av historien. Bara genom att strosa på kullerstensgatorna och från ena torget till det andra, är jag liksom mitt i historien ändå. Jag sätter mig på ett kafé och dricker en kaffee, men ångrar mig snabbt när jag ser bordsgrannens iskalla öl med skummig krona. Bland Goethes hus, Schillers gata, Luthers balkong, Bachs skaparverkstad sitter jag och smuttar på mitt kaffe. Det verkar som om alla gubbar av vikt i tyska historieböcker har sina namn på plakat i Weimar. Men kvinnorna då? Anna Amalia var en av dem, givetvis inte alls lika känd som gubbarna. Men snart ska jag berätta mer om henne. Först lunch.

Grön lunch

Gartenliebe äter jag med hela själen. Det är så gott för kroppen och jag blir inspirerad av miljön och människorna. Gartenliebe betyder trädgårdskärlek och de hade inte kunnat välja ett bättre namn. Alla grönsaker och rotfrukter kommer från deras gård, en kilometer utanför stan.

Ägaren Jens Richter berättar att de byter meny efter säsong och tillgång, just denna dag är det premiär för gulaschsoppa. Det smakar solmogna tomater, pepprig paprika och söta morötter. Med sojabitar istället för traditionellt kött har den typiska tyska rätten vips blivit veganiserad. Med quinoa a la Malta med äppelkompott till efterrätt är tecknen tydliga – hösten har kommit, inte bara i kalendern utan också på tallriken. Björksaften och den hemgjorda lemonaden smakar dock fortfarande sommar och läskar i värmen…

För mer information om Weimar och Thüringen, läs mer på National German Tourist Boards sida och Thüringens officiella sida. För fler weekendresor i övriga Tyskland, kika på alla NordicTB's uppdateringar via #CityBreakGermany på instagram.

#CityBreakGermany, i samarbete med Visit Berlin, National German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

Tyskland: syskonkärlek mellan Erfurt och Weimar

Tågresan från Frankfurt till Erfurt tar ca 3,5 timmar. Weimar ligger ytterligare 20 min bort.

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

September, 2016. På tågstationen i Frankfurt:

”Ska du verkligen till dit? Vad ska du göra där..?” frågar tågvärden mig och rynkar på pannan. Jag är på väg till Thüringen, en del av Tyskland som uppenbarligen inte är speciellt omskriven i resevärlden – ännu.

Syskonstäderna Erfurt och Weimar

Nej, det är inte Berlins coola klubbar och inte Münchens pampiga arkitektur, inte Bayerns ölkultur och inte heller Alpernas vackra vidder. Men det är något annat. Det är autentisk tysk kultur och natur runt hörnet, mat från granngården och äkta upplevelser. Har du hört om Weimar och Erfurt i tyska Thüringen? Om inte, är det en bra början att du läser det här.

”Det bästa med Erfurt är motorvägen som tar dig direkt till Weimar”, säger förstås Weimarborna. Syskonkärleken mellan de två städerna, med bara 25 kilometer som skiljer dem åt, är uppenbar. Erfurt är det stora syskonet, Weimar är minstingen. Erfurt har shoppingen, klubbarna, pulsen. Weimar har charmen, lugnet och historien. Gemensamt har de den thuringska wursten och de fina, historiska byggnaderna.

Jag åkte på en långhelg till Thüringen och delar med mig av mina intryck här. Läs om en historisk tillbakablick och en kort sejour i chokladhimlen i Erfurt...

...och om den gröna staden Weimar, med veganska smultronställen och blomstrande parker,

... och om hur en stad egentligen låter! Emirs snabblektion om urbana stadsljud blev en stor aha-upplevelse på den här resan och fick mig att fundera på vilka stadsljud jag egentligen gillar bäst.

Hemlig weekend i Tyskland

En annan resa på höstkanten, Vilnius i oktober 2015.

En annan resa på höstkanten, Vilnius i oktober 2015.

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB

Jag har en spännande grej på gång. Vi kan kalla det en blind date eller en mystisk match make, för vem och vad som väntar på mig har jag ingen aning om. Imorgon åker jag till Tyskland för att träffa någon helt ny, väldigt okänd, relativt svårgooglad - nämligen Thüringen. 

Vem är Thüringen då? Det är ett förbundsland som ligger i Tysklands hjärta. Här finns många drömmiga slott, medeltida byar och livliga städer.  Den välkända vandringsleden Rennsteig slingrar sig genom Thüringen och det UNESCO-märkta slottet Wartburg ligger här. Mycket mer än så vet jag inte om min hemlighetsfulla resa som väntar...

I samarbete med NordicTB, National German Tourist agency och Thüringer Tourismus ska jag lära känna den här delen av Tyskland med kampanjen #CityBreakGermany. Som resesällskap har jag Regitse Cecillie Rosenvinge från bloggen The Copenhagen Traveler. Vi ska ta tempen på städernas citypuls i Thüringen - Erfurt, Jena och Weimar - och förhoppningsvis blir det en match make in heaven!