Liten reseguide - vad du ska äta, se och göra i Brasov (Rumänien)

Känner du till Brasov, kopplar du säkert igen det med "staden vid Draculaslottet”. Brasov är dock så mycket mer än ett gammalt vampyrslott och förtjänar mer tid än bara en dagstur från Bukarest. Här är mina bästa tips till vad du ska se, göra och förstås äta i Brasov.

SVARTPEPPAR (3).png

Res hit

Med bil från Bukarest tar resan tre timmar. Tåg tar något längre, men har avgångar flera gånger dagligen. Vi hyrde bil och var väldigt nöjda med friheten som en egen bil ger och de fina vägarna.

Bo

Brasov ligger avlång och inklämd mellan två höga berg. Staden har två centrumkärnor, Piata Stifulo (vid Svarta Kyrkan) och Piata Uniiri (vid Stadshuset). Du bor lika charmigt och vackert vid båda torgen, där det finns många hotell och enklare vandrarhem. Vi bodde på hotellet Casa Iacob som både har rum i huvudbyggnaden och en lägenhet några kvarter bort.

Vi bodde i den sistnämnda i tre nätter för ca 700 SEK. Då ingick frukost, wifi, eget kök, tvättmaskin – ja, rubbet! Prisvärt.

Brasovs medeltida hjärta.

Brasovs medeltida hjärta.

Göra

Häng i staden! Brașov är en liten storstad eller en större småstad, alltså med kvarterscharmen kvar men den stora stadens bubblande uteliv. Det är på gatan det händer, oavsett om det är spontana musikspelningar, godaste gatumaten eller roligaste uteställena.

I Brasov kan du besöka Svarta Kyrkan, svarta och vita tornet, fortet och andra medeltida byggnader. Utanför staden finns fler sevärdheter:

Brasovs stadsarkitektur har tyska influenser.

Brasovs stadsarkitektur har tyska influenser.

  • Gör en dagstur till slottet i Bran, ”Draculas slott” – MEN var beredd på galet långa köer och väldig trängsel. Inträde kostar ca 90 SEK, med guide kostar det extra. Undvik helger och andra lediga dagar när många lokala turister också besöker slottet.
  • Vandra i byn Măgura. Den lilla fåraherdebyn ligger ungefär en timmes slingrig och stenig bilresa från Brasov. Den är en av endast två byar i hela Rumänien som ligger inuti nationalparker – rätt unikt och väldigt vackert! Från ”byn”, som mest består av en kyrka, ett par hagar och en handfull stugor utkastade på bergssluttningarna, kan du vandra olika slingor. Fråga om vägbeskrivning på något av vandrarhemmen, där du också kan ladda upp med god gulasch.
Vandra i nationalpark med utsikt över berg och dalar.

Vandra i nationalpark med utsikt över berg och dalar.

Äta

För icke-köttisar är Rumänien inte matens Mecka, precis. Men det går att bli mätt och nöjd ändå – och dessutom få smak av det lokala.

Skyltningen i Kronstedts konditori är enbart gjord av choklad och marispan.

Skyltningen i Kronstedts konditori är enbart gjord av choklad och marispan.

  • Det anrika konditoriet Kronstedt skvallrar om Brasovs tyska historia. Gräddbakelserna och rågbrödet trollar dig bak till det tyska rikets storhetstid på 1800-talet. Den rumänska folkdräkten tar dig dock tillbaka till verklighetens nutid – och den är dessutom gjord i 100% choklad. Var? Strada N. Balcescu nr. 62.
  • Smaka, lukta, känn och köp sedan hem dina favoriter bland ost och frukt från marknaden. Vi köpte halloumiost med örter från en lokal mjölkbonde. Med nybakt baguette och färska björnbär till blev det resans kanske enklaste, men absolut mest minnesvärda, frukost.
  • Köp piroger från bagerier. De fylls med antingen potatis/spenat eller olika köttblandningar. Kostar runt 10 SEK.

Har du varit i Brasov? Kommentera gärna med dina tips! 

Hundbiten i Rumänien, rabiesbehandling och blått kort

"Han är bara nyfiken" tänkte jag och fortsatte gå framåt på gatan. Jag var vid Brasovs gamla fort för att kolla på utsikten över den vackra, medeltida staden. Ett par familjer låg i gräset och solade, andra strosade lugnt omkring precis som jag. Hunden hade inget koppel och lunkade sakta emot mig. Kom närmare och närmare. 

romania-sanna-rosell

"Hmm, närgången hund..." hann jag tänka men såg fortfarande den som nyfiken och snäll - tills det högg till i vaden och det enda jag såg var en morrande käft som bet i mina ben. Efter vaden högg hunden i låret och tänderna borrade sig in i baksidan. Ungefär här hade den första förvåningen övergått till paralyserad rädsla. Hur försvarar man sig mot en stor schäfer med ursinniga käftar? 

Han valsade runt mig och morrade medan jag desperat letade efter en ägare med blicken. Till slut ropade en tant på hunden, som då smet iväg åt andra hållet men iallafall lämnade mig. Hon sa något på rumänska, ryckte på axlarna och försvann hon också. 

Kvar stod jag med bultande sår på benet, tårar som sprängde bakom ögonlocken och hade knappt hunnit fatta vad som hänt de senaste 30 sekunderna. "You go hospital. Quick." sa en man som var i närheten. Alla skräckhistorier jag hört om rabies och listan över hundattacker som Rumänien toppar, snurrade i huvudet på mig tills vi hittade till sjukhuset.

romania-street-sanna-rosell

Snabb hjälp på sjukhus

Infektionskliniken låg i en avkrok av sjukhuset och såg ut som ett slitet badrum i en gammal svartvit film. Det var fullt med familjer, barn och gamlingar i ett kösystem utan vare sig början eller slut. Snart blev det min tur och snälla patienter tolkade mig för läkaren. En spruta i varje arm, desinfekterande sårtvätt och antibiotikakur. Snabbt och smidigt med sjukvård utomlands (förutom att jag svimmade efter första sprutan...) 

Blått kort ger vård på lika villkor

Tack vare det blåa kortet från Försäkringskassan fick jag hjälp på samma villkor som lokalbefolkningen, d.v.s. i Rumänien helt gratis. Utan kortet hade jag visserligen kunnat få ersättning i efterhand, men slipper gärna det pappersarbetet. Kortet gäller för sjukvård och tandvård i alla EU-länder (+ Schweiz), dock med två krav:

  • att du inte kan vänta med vården tills du kommer till Sverige
  • att du får vård hos ett sjukhus som är ansluten till det allmänna vårdsystemet i landet

Du kan beställa kortet här och det verkar också finnas som app.

Rumänska gatuhundar och rabiessmitta

Nu går jag på antirabiesbehandling i några månader och mår finfint. Även om jag inte tror att hunden hade rabies, ger de samma dunderkur till alla bitna för säkerhets skull. Hundbett är relativt vanligt i Rumänien, men de sker oftast av gatuhundar i huvudstaden. Sedan 2013, då en fyraåring blev ihjälbiten av ett gäng hundar, har staten samlat in, tagit hand om eller avlivat över 50 000 herrelösa hundar. Antalet attacker minskade då väldigt mycket. 

Jag skriver inte det här för att avskräcka dig från att åka till Rumänien - tvärsom! Det är ett fantastiskt fint land men som överallt kan man ha otur. Det hade jag, men också tur - att sjukvården fanns så nära, att betten inte var djupare och att det blåa kortet ger mig så bra hjälp. 

Har något liknande hänt dig på resa? Hur hanterade sjukvården utomlands det då?