Färgklickar i jobbveckan

Världens tycks sakta men säkert förvandlas till en film i tråkigt svartvitt och november är evigt lång och grå. Tur då att just denna frilansvecka har extra färgstarka möten och roliga grejer på gång! Kolla in min kalender:

Måndag - meet up med influencers

Igår hade vi vårt första meet up med Influencers of Sweden i Örebro! Ett helt gäng kreatörer samlades på Creative House (Tack Drivhuset!) för att nätverka, utbyta tankar och smaska på raw food-fika som sprakade av färg. Energin sprudlade och idéerna bollades - här har vi början på något riktigt bra! 

Erika på Reach your goal har skrivit om kvällen, likaså Clara som är den drivande själen bakom eventet och Rode som har fotat fina bilder från meet up premiären. Kafé Kulör stod för somrigt gula mangoskålar och krämiga dadelbrownies. Råkar du vara i Örebro och är fikasugen är det hit du ska gå. 

Influencers of Swedens Örebrogäng med InoS grundare Linda Hörnfeldt.

Tisdag - skriver och fikar

Idag jobbar jag vidare på Kafé Kulör och betar av min (allt krympande) att-göra-lista. Jag skriver in artiklar, reportage, blogginlägg och kursuppgifter för att vara ledig på riktigt i Chile. Det här med att söka ledigt hos chefen (när man är sin egen chef) går ju inte riktigt.

Onsdag - frilansgäng och föreläsning

Det gamla vattentornet Svampen, Örebros landmärke, sett underifrån.

Det gamla vattentornet Svampen, Örebros landmärke, sett underifrån.

Imorgon jobbar jag med Guerilla Office som för dagen förvandlar Svampen till arbetsplats. Det är härligt inspirerande att ha "kollegor" ibland och arbeta vid samma bord med andra egna företagare, fast inom helt olika branscher. 

På eftermiddagen är jag på årets Digital Summit, som är ett event för att inspirera och utbilda företagare i Örebro och Mälardalen. Bakom eventet står Impera, en digital affärsbyrå, och Handelshögskolan vid Örebro universitet. Temat är "den nya marknadsekonomin", eller som de själva förklarar:

"De som är bäst på att lyssna på data från människors behov och beteenden, via de digitala kanalerna, är vinnarna."

Hur man konkret gör det, vet jag förhoppningsvis mycket mer om imorgon.

På torsdag tar jag välbehövlig långhelg och åker hem till mitt föräldrahem i Dalarna.

Vilka färgklickar har du i veckans kalender?

Veckans ord för dig som jobbar inom kommunikation

Tre ord från veckan som florerar i min jobbsväng just nu. Vilka ord skulle du lägga till på din lista?

Influencer.jpg

Influencers

Influencer marketing är det nya svarta inom PR och medievärlden. Purfärska Influencers of Sweden (IoS) har t.ex. skapat en samlingplats för kreatörer inom sociala medier och jobbar för en schysstare mediebransch. "Influerare" är dessutom veckans nyord i Språktidningen. På måndag anordnar vi i IoS dessutom Örebros influencers allra första meet up! 

Popcornhjärna

Äntligen fick jag ett namn på högtrycksaktiviteten som drabbar min hjärna med jämna mellanrum. Idéerna poppar precis lika okontrollerat som torkade majskorn i en smörig kastrull. Innan jag har hunnit reglera spisplattans värme, har såväl min hjärna som köket invaderats av gyllengult, smörigt biosnacks. Igen.

Workcation

Det är inte bara en mysig trend inom frilanssvängen, utan både ett socialt och kreativt sätt att arbeta på. Work + vacation är nytta och nöje, helst på en annan plats än på det vanliga kontoret. Sofia/Fantasiresor har bra tips på en lyckad workation. Jag blir också inspirerad av denna workcation, av Annie/Vegokäk, Agnes/Cashew Kitchen och Elin/Teknifik, och särskilt de vintervackra vyerna! Jag jobbar på en miniworkation i januari på ett favoritställe utanför Örebro, vill berätta mer om när, var, hur och med vilka - men det förtjänar ett helt eget inlägg.

 

 

Listan om att fundera, inspirera och längta

Det är frilansfredag, veckans mesta och bästa arbetsdag, och snart helg efter en sjukt intensiv skrivvecka. När hjärnan går på högvarv såhär hamnar hjärtat i skymundan. Tankar och känslor får stå stand-by tills jobbhjärnan har gjort sitt. Men helgen är bakom hörnet och det blir några dagar med mycket hjärta och lite hjärna. Jag smygstartar med att lufta mina tankar just nu. 

Annie skrev häromdagen en 3-2-1-lista på tankar och tips. Jag lånar idén och listar vad jag funderar på, inspireras av och längtar efter just nu.

Regnväder är bra skrivväder.

3  jag inspireras av

Höstläsning och drömresor

Daniela är skribenten och fotografen bakom bloggen Discovering the Planet. Hon har nyligen sammanfattat sina favoritinlägg hos många resebloggare, där jag får äran att bidra med mitt strutsliv och min Colombiasommar. Nu när kvällarna blir kortare är det perfekt tillfälle att krypa upp i soffan, tända några ljus och surfa omkring på duktiga resebloggares äventyr till världens alla hörn. 

Skärmdump från Discovering the Planet.

Frilansliv som podd och blogg

Mina & Emma är duon bakom podden och bloggen Frilansliv. De driver egna företag som copy/skribent och AD/designer - med andra ord, just det jag brinner för och själv jobbar med. De delar med sig av tankar, tips, upp- och nedgångar i frilanslivet. Några guldkorn ur senaste avsnitten är att:

 1. Skapa en inspirationstavla med tydligt visuella mål och drömmar med färger och mönster. Och titta på den varje dag.
 2. Strukturera upp arbetsdagarna i block, t.ex. 2 tim research, 3 tim skriva, 1 tim träning osv. Avsätt tid i kalendern så blir det av.
 3. Ta hand om sig själv för sin egen skull - men i längden också för andras.
Podden Frilansliv med Minna och Emma.

Podden Frilansliv med Minna och Emma.

Min målande mamma

En person som ständigt finns på min inspirationslista är min mamma. Hon skapar konst på tavlor och porslin under namnet ColorsbyCarin och får mig att vilja måla hela världen i glada färger. Jag har tur som får dela så många resor med henne, får det är där och då med henne som jag blir som mest kreativ och inspirerad!

Skärmdump från colorsbycarin.

2 jag funderar på

Vad ska jag bli när jag blir stor?

En evig fråga som i sin tur har följdfrågor: När blir jag stor? Måste man bli stor? Måste man "bli" något?

Vilken bok ska jag läsa härnäst?

Just nu råder boktorka. Jag har läst kurslitteratur i evinnerlighet och nu vill jag istället tanka min hjärna med skönlitteratur. Intressanta livsöden och spännande personer författat med vackra ord och böljande beskrivningar. Tips?

Bra bok av spanska Lucía Etxebarria.

1 jag längtar efter

Denna punkt är visserligen sist men verkligen inte minst. Jag längtar ju ständigt efter att träffa min lillebror som bor i Sydamerika. Han är min konstanta etta. Men nu får han konkurrens om förstaplatsen, för en långresa är en sak jag också längtar väldigt mycket efter. Tur då att det blir en kombination - långresa till Chile för att träffa bror! 

Vad funderar du på nu? Vad inspireras du av och vad längtar du efter?

Syskonminne från Colombia, sommaren 2016.

Journalistlivet - 3 om dagen

Hej frilansfredag! Det råder post-deadline-mood här just nu. Jag har märkt att jag lever mitt (arbets)liv i samma rytm mina artiklars cykler:

 • först en idésprutande period innan reportagen är satta
 • sen en produktiv fas där fingrarna skriver tills de brinner
 • slutligen en "tom" tid där navelsträngen till texten är klippt och arbetena är klara.

För denna gång.

De senaste månaderna har rullat på enligt denna dramaturgiska följd. Jag vet vad som väntar men inte hur jag kan maxa just den där fasen. Skulle jag kunna boosta idéerna ännu mer? Skriva mer regelbundet och planerat, istället för kniven mot strupen dagen innan deadline? Eller kanske utnyttja tomheten efteråt, för att fylla upp med fler idéer?

Ett av de bästa tipsen jag surfat över på den världsvida webben hittade jag på bloggen Slow FashionJohanna Nilssons "3:a" är ett enkelt, men väldigt konkret råd, för att styra upp frilansvardagen: lista upp 3 saker du måste göra idag. Och sen göra dem. Prioritering och produktion i ett!

Vilka tre grejer måste jag göra idag? Och vad exakt innebär dem? Att börja varje arbetsdag med att få koll på vad jag ska göra och hur jag ska prioritera är åtminstone för mig världens bästa sätt att ta bort stress. Och att veta att när jag har gjort mina tre saker så kan jag vara nöjd med dagen. - Johanna Nilsson, Slow Fashion

Såhär hittar ni mig just nu. Vid skrivbordet med nylackade naglar och hjärnan i pågående kreativitetskaos.

...annars är ju detta en väl fungerande lösning på det mesta: kaffe och choklad!

Lite vardag, några tips och många resor

Tänk att det går så fort att ramla in i vardagen igen. Med buller och bång drumlar jag in i rutiner och vanor, som jobb, träning, plugg - och jobbtankar såklart.

Cartagena, Colombia.

Colombia känns plötsligt som evigheter sen, även om axlarna fortfarande flagnar av solen och fräknarna är kvar och pryder näsan. Det blir mer Colombia här på bloggen - om vandringar, vykort och vyer - snart. Men först en summering av andras resor, mina resor och tips på resor:

 • Fina fotografen och bloggaren Katarina på Äntligen Vilse skriver veckovisa sammanfattningar. I hennes resumé denna vecka berättar hon om vår långresa till Colombia, bland andra storytellers som Towe, med sin resa till Slovenien, och Jeanette, med äventyr i Georgien. 
   
 • Jag känner mig själv alltför väl. Visste väl att suget efter nya resor skulle slå till innan jag ens hade packat upp från Colombia... Sagt och gjort, i september åker mamma och jag till Brighton! Det blir en ordentlig #tbt för henne, som bodde där 1981-82. Frågan är vem som är mest sig lik, hon eller staden? (Mamma längst till vänster)
 • Innan dess åker jag till Thüringen (Tyskland) i samarbete med NordicTB och German National Tourist Office. Resan är en del av en flera månader lång kampanj, #CityBreakGermany, där 14 resebloggare från de nordiska länderna ska uppleva olika weekendstäder under olika helger i Tyskland. Vad, hur och när som kommer hända på just "min" resa är än så länge ett spännande mysterium...
   
 • Tidigare nämnda Katarina samt Helena (Oh Darling) och Sofia (Fantasiresor) åker till Island, Färöarna och Grönland i dagarna. Jag ser fram emot inspirationstunga bilder av vidunderliga vattenfall, landskap av lava och isiga vidder... Följ mina bloggande och fotande kollegor på #NordicRoadtrip.
Foto: Katarina Wohlfart (Äntligen vilse)

Foto: Katarina Wohlfart (Äntligen vilse)

 • Avslutningsvis en fin detalj till livets bästa "blädderbok" - passet. Det används flitigt och slits med kärlek, så självklart ska det ha ett färgglad omslag med luftballonger och himmelsmoln!