2020 års resor och upplevelser - en resumé

Ett år har gått - och vilket år det har varit. Inte långresornas eller de stora äventyrens år, nej. Men det har varit de många upplevelsernas och nära upptäckternas år!

Januari

2020 började med något som skulle komma att kännas smått omöjligt resten av året – en utlandsresa! Jag åkte till Oslo med jobbet och hann se lite av stan mellan mötena. På vår supersnabba sightseeing såg vi Vigelandsparken i morgonfrost, tidernas solnedgång vid Operahuset och fina hus i Frogner. Den kortkorta resan till Oslo gav mersmak – så nära och så mycket mer att uppleva!

Februari

I februari hade jag bara läst om ett visst virus i periferin. Det var inget jag ens tänkte på när jag planerade bloggsamarbeten och egna resor till våren. Lyckligt ovetandes om hur världen snart skulle förändras, blev februari en rätt hotellintensiv månad. Jag bokade en söndagsstaycation på Hotell Hjalmar och ett mysigt mamma-dotter-dygn på Clarion. Sen åkte Gunnar och jag till Vadstena för en helg som blev en riktig historielektion, där vi bodde på Klosterhotellet och gick en guidad tur på slottet.

Mars

Årets första vårmånad inledde jag med att vandra längs Bruksleden utanför Fagersta med min bror. Vi övernattade i en stuga i skogen och när vi vaknade upp dagen efter var hela världen lika vit och drömlik som Narnia. Äntligen kom vintern! Men den varade inte länge, för snart vandrade jag på barmark i Bergslagen och upptäckte nya favoritslingor. Vi testade relaxen på Gustavsvik och åt lördagslunch på Katrinelunds Gästgiveri utanför Örebro. Resan till Tunisien ställdes in, fredagen den 13:e, och snart var hela coronakarusellen igång…

April

När resan till Nordmakedonien också ställdes in, åkte vi till vildmarksområdet Kindla över påsken. Vi bodde i en kolarkoja och köpte bröd och ost från lokala producenter. Solen sken och jag tänkte att ”resa runt mer hemmavid, det är inte så tokigt ändå”. I april var jag också på mitt livs första orrspel. En svintidig morgon i Tiveden låg vi gömde och spanade på de spelande, dansande och flörtande orrarna.

Maj

I maj åkte jag till Skåne för att vandra längs den nya Skåneleden Vattenriket. Jag gick längs havet, kände doften av tång och fick den vita sanden mellan tårna. Det kändes mer utomlands än ”bara” södra Sverige och än en gång blev jag nykär i svenska resmål. På vägen ner var vi till Åsnen och jag kunde pricka av ännu en nationalpark på listan.

Juni

Det pratades allt mindre om coronaviruset och jag tror att många, inklusive mig, tänkte att det snart ebbar ut. Oj, så fel vi hade. I början av sommaren gjorde jag små utflykter häromkring: paddlade en magisk kväll i norra Vätterns skärgård, badade i Skinnskattebergs ultimata badsjö och tog en tur med jobbet till Vinön. Vi firade midsommar på ett drömmigt vis i Dalarna och jag gjorde också mitt första uppdrag som frilansfotograf!

Juli

På semestern var jag i Dalarna och levde stugliv all in. Vi hemmaturistade lite men dagarna fylldes mest med blåbärsplock, morgondopp, skogsturer och grillkvällar. Vi vandrade till Ärtknubben och sov med världens utsikt på toppen, plockade hjortron i Gyllbergen och fikade på mysiga kaféer.

Augusti

Sluttampen på semestern åkte vi en helg till Härjedalen och sov i en ekocontainer. Lätt ett av de häftigaste ställen jag bott på! När sensommarens var som bäst, paddlade vi i Tiveden och tältade på en ö. Det var en oförglömlig helg med strålande väder, härligt sällskap och stilla sjöar.

September

Med hösten kom också vardagen igen. Jag började en fotokurs på universitetet, jobbade som vanligt och fortsatte fylla helgerna med utflykter hemmavid. Vi bodde på ett mysigt ”svithotell” i lilla byn Dalkarlsberg och jag åkte till Skåne igen, för ett nytt samarbete och nya resmål.

Oktober

Oktober fortsatte i samma anda som tidigare månader det här året: utflykter i närheten och god mat hemma eller ute. En dag i Tivedens skogar, vardagslyx med finfrukost, utflykt till Brevens bruk och många hemmadagar.

En helg sticker ut den här hösten. Den lilla resan till Sundsvall, där vi bodde på Hotell Södra Berget och var på spa, var höstens energiinjektion. För ett år sen hade jag inte kunnat ana hur förväntansfull jag skulle vara för en helg i Sundsvall… Men 2020 är inget vanligt år och jag är glad att perspektiven är annorlunda. För såväl staden som spat gav riktigt fina minnen och upplevelser.

November

November var rätt mörk, minns jag. Seg och svart, men såklart fanns det ljusglimtar även här. Jag fick ett till fotouppdrag, var med på mitt livs första jakt och fick en heldag med min bror.

December

Det känns som att julen började tidigt i år. Kanske var det för att vi behövde det extra ljuset och myset lite särskilt, mitt i pandemin? Jag fotade juleljus och åt saffransbullar, pysslade julstjärnor och myste maximalt här hemma. Mitt mellan jul och nyår fyllde jag 30 och den dagen var fantastiskt på alla sätt och vis. Vi bastade och badade i sjön, skålade i bubbel och åt ost och annat gott. Kunde inte tänka mig en bättre födelsedag!

Årets sista dag åkte vi till Kilsbergen utanför Örebro, där vi möttes av snötunga granar och is på sjöarna. Precis som förra året, hade vi hyrt en stuga över nyårsafton och avslutade 2020 med en sprakande eld i kaminen och pizza på stekhällen. Med fyrverkerierna svagt poppade bortom bergen, skålade vi in ett nytt år.