Dalarnas 7 underverk

Dalarnas museum har utsett landskapets sju egna underverk! 400 nomineringar blev 70 bidrag som slutligen röstades fram till 7 vinnare - de vackraste, mäktigaste, mest imponerande och kanske konstigaste sevärdheterna i Dalarna. Syftet var att “…hitta gömda pärlor, sprida kunskap som riskerar att gå förlorad, och utöka Dalarnas besöksmål.” Här är hela listan (kompletterad med några av mina tips!):

dalarnas-sju-underverk.jpg

Säterdalen

Ett litet Amazonas mitt i Dalarna - det är Säterdalen! Den halvmilslånga ravinen ligger i Säter och är ett fint utflyktsmål. I den djungellika naturen växer träd och buskar frodigt längs och ån slingrar sig på botten av dalen. Här finns också en liten fäbod, prins Gabriels rastplats och en berömd folkpark.

Tips! Det går en vandringsstig genom dalen som är 6 km lång. Den kan dock vara väldigt lerig och hal om det regnar, men med bra skor är det en upplevelse att gå genom “djungeln” även i sådant väder.

vandra-säter.jpg

Stora och Lilla Hyttnäs

De två gårdarna ligger i dalaidyllen Sundborn. Lilla Hyttnäs var Carl och Karin Larssons hem och bergsmansgården Stora Hyttnäs var dess granne. Både Stora och Lilla Hyttnäs är välbevarade hem från sekelskiftet 1900, men det mest fascinerande är att se skillnaden mellan de två. Familjen Larssons hem är konstnärligt och inspirerat av arts & craft-rörelsen, medan bergsmansgården är mer traditionellt och högborgerligt. Där och då är det lätt att förstå vilka kreativa konstnärer Carl och Karin Larsson var på sin tid!

Tips! Om du vill besöka Carl Larsson-gården går det utmärkt att vandra dit. Från Lugnet i Falun går Carl Larsson-leden som är 9 kilometer och slutar vid Hyttnäs naturreservat.

vandra-dalarna.jpg

Hårslöjden i Våmhus

Hårslöjden kommer främst från Våmhus, men förekom även i andra delar av Dalarna. De kvinnor som gjorde smycken och tavlor av hår (både människohår och tagel av häst) kallades hårkullor. De sålde smyckena bland annat utomlands vilket gav bra inkomster. Många gånger var de högre än männens löner och kunde hålla liv i många familjer i de fattiga byarna.

Hos Visit Dalarna kan du läsa mer om hårslöjden idag.

Ornäsloftet

Ornäsloftet är framförallt känt för Gustav Vasas eskapad genom dasset. Men inte bara det. Loftet som ligger mellan Borlänge och Falun, är unikt för att vara sällsynt stor och gammal byggnad. Timret är daterad till början av 1500-talet! Ornäsloftet blev tidigt ett museum och idag är det ett av Sveriges äldsta. Desto nyare är Ornäsloftets kafé som arkitektritades för några år sen. Här serverar de bland annat de enorma bullarna “dasslock” som en blinkning till den kungliga flykten.

Falu gruva

Gruvan är hjärtat i världsarvsstaden Falun och har kallats “rikets skattkista”. Här har människor arbetat i tusen år och format såväl Dalarna som hela Sverige. Det stora dagbrottet Stora Stöten ligger som ett gapande hål nära centrum och ger staden en speciell karaktär. Tänk dig, på 1600-talet rasade hela gruvan - och inte en enda människa dog. Tack vare att det var midsommarafton var alla arbetare lediga. Änglavakt - eller bara väldig tur?

Falu gruva är ett kul besöksmål som passar barn. Jag minns hur vi gick ner i gruvan med skräckblandad förtjusning. Det var lite rått, luktade konstigt och det droppade vatten på våra gula gummirockar. På väggarna stod kungars och drottningars namn inristade. Jag tror säkert jag skulle uppskatta ett besök i gruvan även nu!

Tips! Resfredag har skrivit om att besöka Falu gruva med barn.

Ärteråsen och fäbodkulturen

Vad är Dalarna utan fäbodarna? Än idag är fäbodkulturen stark, inte minst som besöksmål. Ärteråsen ligger utanför Rättvik och är en av Sveriges bäst bevarade fäbodar. På 1800-talet hade Ärteråsen sin storhetstid, då fanns hela 18 eldhus, 36 brukare och 200 djur här. Jag kan verkligen föreställa mig vilken fart och fläkt det måste varit däruppe på höjden!

Jag besökte Ärteråsen på våren när jag var på fotokurs på Näsets Marcusgård. Det var varken djur eller människor i fäbodarna då, men utsikten var makalös. Sjöar och skogar så långt ögat kunde nå!

20190609_100703-01.jpeg

Garpenbergs gruvkapell och bruk

Sveriges äldsta gruva i drift och Dalarnas största herrgård. Med de imponerade meriterna är det inte så konstigt att Garpenbergs bruk kvalade in på listan över Dalarnas 7 underverk. Själv hade jag inte så bra koll på bruket - däremot känner jag till Garpenbergs slott som ligger i närheten. Det är numera ett hotell som har ett berömt afternoon tea och pampiga omgivningar.