3 annorlunda resor i Sverige i sommar - slott, runor och tuttul!

Tänk tema! När jag planerar en resa vill jag gärna att den ska ha en röd tråd. En tematiserad tanke bakom valet av resmål och upplevelser, helt enkelt. Det kanske låter överdrivet och komplicerat men det är egentligen tvärtom. Resans röda tråd håller ihop helhetsupplevelsen och gör det enklare att välja - och välja bort.

Kanske ska du planera sommarens resa utefter ett särskilt tema? Barnens favoritbok, den epok i historien du gillar bäst, sambons favoritkaka, något du vill lära dig om… Idéerna på vad som kan bli resans tema är oändliga! Här får du tre tips på temaresor, planerat och klart. Bara att packa och åka!

latorpsängar-sanna-rosell-2.jpg

Slottssafari i Sörmland

Sörmland är Sveriges slottslandskap och temat på den här resan blir såklart en slottssafari! Här finns över 400 slott, gods och gårdar med spännande historia i de tjocka väggarna. Från pampiga Vasaslott och fina barockslott till rosenskimrande sagoslott och riddarborgar - det finns slott för alla smaker. Vet du inte vilket slott som är din stil? Det kan du ta reda på i slottssafarins lilla test. Vill du veta vilket slott jag “blev”? Nyköpingshus!

Ett av Sörmlands många slott är Södertuna slott, som ligger i Gnesta.

Ett av Sörmlands många slott är Södertuna slott, som ligger i Gnesta.

Resa i Runriket

Världens runtätaste bygd hittar du i Täby och Vallentuna kommuner utanför Stockholm. Ingenstans i världen finns så många välbevarade runinskrifter som här. Området kallas med rätta Runriket och består av nio besöksmål med runristningar från vikingatiden. Här firas Runrikets dagar varje år i maj och du kan få guidning, både med egen guide och ljudguide.

Lånad bild från Runrikets webbplats.

Lånad bild från Runrikets webbplats.

Tuttulturné i Dalarna

Tuttul är ett tunnbröd från Dalarna. Det finns nog lika många recept på tuttul som det finns bagarstugor i Dalarna! Dessutom finns det många namn på det platta, “wrapvänliga” brödet - strut, stitjôr, kavelbulle och tullt är några av dem. Varför inte åka på en tuttulturné i Dalarna och provsmaka så många som möjligt? Ett bra utgångsläge är Rättvik, där Rättviks Tunnbrödsbageri med handelsbod ligger. Fortsätt sedan till Västbjörka och köp en påse från byns bageri. Därefter kan du åka till en vanlig matbutik i nästa stad och leta efter Rälta tunnbröd. Det bakas utanför Leksand men säljs i olika butiker i Dalarna.

Dalahästar, kurbitsmönster och tuttul - klassiska dalasymboler!

Dalahästar, kurbitsmönster och tuttul - klassiska dalasymboler!