Livet mellan resorna: fermenteringsfixerad söndagssyrare (och lästips till andra sura resmål)

fermentera.png

Den här resebloggen handlar ju förklarligt nog för det mesta om resor - långa som korta, äventyrliga som lärorika. Gärna med mycket mat, människor och möten. Det är ju de resorna som är roligast att berätta om - när texterna från världens alla hörn fortfarande har smak av resan och liksom dansar fram på skärmen. Livet mellan resorna är kanske inte lika färgstarkt, men oj vad jag gillar min vardag ändå. Rutiner och ordning blir sköna kontraster till alla resor. 

Vattenkefir med gojibär.

Vattenkefir med gojibär.

För ovanlighetens skull ska jag berätta om en typisk söndag hemma hos oss. I vårt kök står det och puttrar, pyser och poppar konstant - det är kefiren, kombuchan, surdegen och grynen som för liv och ljud omkring sig. Va va vadå? kanske du tänker, så låt mig förklara. De är alla bakteriekulturer som fermenterar mjölk, bröd och andra råvaror. Det blir godare, nyttigare och framförallt roligare! Att syra och jäsa maten sägs det vara bättre för magen genom att kroppens egna bakterier får fler bakteriekompisar att jobba med. 

buy me pizza.png

Sen vi blev "fermenteringsföräldrar" känns det som jag är liten igen och har Tamagotchis att ta hand om... På söndagar brukar jag pyssla om alla dessa bakteriekulturer och mata, grodda, start och tappa dem så de är redo för en ny vecka. Det är ett tidskrävande helgjobb att hålla alla goda bakteriekulturer starka och glada - som senare gynnar oss i form av starka och glada magar.

Du har säkert ätit mycket fermenterad mat när du har rest i olika länder, kanske surkål i Östeuropa, blåmögelost i Frankrike eller kimchi i Asien? Har du fått mersmak på syrat, kan du fortsätta läsa här:

Har du några sura favoriter?