Höstig mat från olika resor

4. Säsongens bästa i överflöd på marknaden Hales..JPG

När jag skriver det här, smattrar regnet mot fönsterrutan och magen kurrar i moll. Fingrarna trollar fram ord som doftar, smakar och ångar, samtidigt som hjärnan automatiskt väljer de saftigaste och mustigaste bilderna ur arkivet. Kroppen styr vad dagens inlägg kommer handla om...

...och det handlar om mat, höstmat såklart!

När hösten kryper inpå skinnet och jag nästan fryser ända in i själen, vill jag alltid äta soppor, grytor och värmande mat. Sånt som känns som varma kramar inifrån. Här är fyra favoriter från olika resor som mina smaklökar minns extra väl. 

En tomatrik soppa med ris och svamp i Murcia, Spanien

Fastän den spanska sommaren peakade som bäst när jag gjorde min första (!) pressresa, var denna soppa med smak av solmogna tomater som välsignelse för magen. Alla restauranger körde nämligen AC på antarktiska temperaturer så vi huttrade och frös ända tills vi fick detta på tallriken. Och det var inte bara värmande - det var magiskt gott också! Fler smakprov från samma resa:

Reseguide till Costa Cálida
Matresa till Murcia
Spa och lerbad i Mar Menor

murcia-spanien-soppa-sanna-rosell

En paprikapepprig sojagulasch i Weimar, Tyskland

Hösten hade just kommit till hjärtat av Tyskland när jag åkte till städerna i "Lutherland". Weimar blev min favorit av de småstäder vi besökte, kanske tack vare restaurangen Garten Liebe där jag åt det här. Mer Tyskland på tallriken:

Kakao och kärlek
Syskonstäderna Erfurt och Weimar
Gubbar, gulasch och gröna parker i Weimar

09106512.JPG

En mustig rotsakssoppa med öl och råg i Vilnius, Litauen

Vilnius var allt jag hade föreställt mig: grått, rått och gott. De tunga molnen grät konstant och fick oss att fly in på många mathak för att söka värme och stilla hunger. Vi hittade flera barer och serveringar med lokal mat och dryck från marknader och hembryggerier. Det jag dock inte hade föreställt mig var det otroligt bra veganska utbudet!

Vilnius i 15 foton b/w
Vegansk matguide till Vilnius
Kärlek och konst i alternativa Uzupis

3. Kålsoppa med soygurt och öl är dagens rätt på Apuokas..JPG

Shakshuka, falafel, hummus och grönt i Palma, Mallorca

Fortfarande när jag tänker på Mallorca, känner jag mjuka fjäderdun mot kinden och vassa busnyp i fingrarna. Min korta karriär som strutsskötare till Nelson, Lola och tjugo till, kan jag verkligen längta tillbaka till ibland. Visserligen hårda arbetsdagar, stekande sol och ständig strutsskit på kroppen - men fantastisk, hemodlad mat hos den israeliska familjen som ägde gården.

Mitt strutsliv på Mallorca
Reseguide till ett annat Mallorca

04240995.JPG

Med denna meny är jag redo för hösten. Vad äter du helst när kvällarna blir allt kulnare?