Fina boenden nära Bruksleden

Att vara ute och vandra ett par dagar behöver inte betyda tält och sovsäck. Du kan också spendera natten på en herrgård, i en kolarkoja eller i en gruvby. Iallafall på Bruksleden!

Bruksleden är en vandringsled med många olika etapper som går kors och tvärs genom Västmanland. Min bror och jag var där och vandrade i vargavintern och jag började leta efter en stuga att sova i. Då upptäckte jag att det finns många fina, och lite annorlunda, boenden i krokarna. Här är tre tips som jag skulle vilja testa i kombination med att vandra fler etapper av Bruksleden.

Färna herrgård, Skinnskatteberg

Färna herrgård beskriver sig själva som “kontrasten mellan herrgårdsliv och skog, kristallkrona och trädgårdsland” och med tanke på deras läge mitt i djupa Bergslagen, känns det som en klockren beskrivning. Här skulle jag gärna vilja bo efter en lång och lerig vandring. Tänk vad skönt att bada varmt under stjärnklar himmel och äta trerätters middag efter en lång dag i skogen!

Urval av bilder från Färna Herrgårds instagramkonto.

Urval av bilder från Färna Herrgårds instagramkonto.

Kolarbyn Eco lodge, Skinnskatteberg

Till skillnad från herrgårdsboendet, sägs Kolarbyn vara Sveriges mest primitiva vandrarhem. Här finns ingen el eller rinnande vatten. Man är långt ifrån wifi och golvvärme men desto närmare naturens lugn och ro. För en komplett naturupplevelse skulle en natt i kolarkoja vara perfekt.

Urval av bilder från Kolarbyn Ecolodges instagramkonto.

Urval av bilder från Kolarbyn Ecolodges instagramkonto.

Gruvbyns Vandrarhem, Norberg

Gruvbyns Vandrarhem har tidigare varit gruvarbetarbostäder som byggdes redan vid sekelskiftet. De ligger mellan hyttor och gruvor i Klackberg som är ett gruvområde med lång historia. Idag är bostäderna upprustade som lägenheter med egna toaletter och duschar.

gruvbyn-norberg.jpg