Mina bästa tips på vandringsmat - snabbt och gott!

Vid sidan av stigen finns färgstarka bär som sätter piff på vandringsmaten.

Vid sidan av stigen finns färgstarka bär som sätter piff på vandringsmaten.

Att vandringsmaten är snabb, enkel och självklart ruskigt god är så viktigt. På tallriken finns smaker, dofter, energi och genom den får vi också gemenskap. Oavsett om det är en långresa i Colombia eller en dagsvandring i fjällen handlar mycket om maten: att förbereda, förvara och tillaga. Och sen njuta såklart!

Vandringsmat för korta turer och långfärder

Jag är ingen avancerad vandrare eller frilufsare, men jag gillar att maten är välplanerad och anpassad för tillfället. Min bror (och ständiga vandringskompis) står för kök och jag för käk - han lagar och jag planerar.

På korta turer har jag burit på både vinflaskor i glas och ostar som luktar gammal strumpa, men på längre vandringar tar jag helst med torkad mat och lätta snacks. Här är mina favoriträtter som funkar på vandring - några av dem passar bättre på dagsturer, andra på långfärder, men goda är de allihopa!

Min bror står för kök och jag för käk.
Snabbt och smidigt kök för vandringsmat.

Snabbt och smidigt kök för vandringsmat.

Tips på vandringsmat: frukost

Vanligtvis äter jag inte frukost, men när jag är ute i skogen blir jag hungrig direkt på morgonen. Min frukostfavorit är havregrynsgröt, gärna toppat med olika goda saker:

  • Linfrön, pumpakärnor och hampafrön gör gröten knaprig och mer mättande.

  • Blåbär och lingon passar bra att plocka direkt från skogen om det är säsong (och tillåtet).

  • Jordnötssmör, finns i praktiska portionspåsar och blir krämigt gott på gröten.

Havregrynen kan du koka med lite salt på morgonen, eller blötlägga grynen kvällen innan. Då sväller de och blir mjuka, så spar du tid och bränsle eftersom du inte behöver koka gröten.

Havregryn är min bästa basvara när jag gör utflykter.

Havregryn är min bästa basvara när jag gör utflykter.

Tips på vandringsmat: lunch

Jag gillar när lunchen går snabbt att laga och snabbt att smälta. Mitt på dagen har jag dock svårt att känna hunger, dels för att jag redan är igång, dels för att jag vill komma fram. Jag tycker det är skönare att nå målet för dagen, fixa kvällens boplats och varva ner. Lunchen är dock viktig för att orka ända fram till kvällen.

  • Smörgåsar är mina favoriter på dagsturer. Välj ett bröd som inte smular, kanske tunnbröd och wrappa in något gott, eller surdegsbröd som har stora, sega hål. Ost, ägg eller gårdagens rester passar fint som pålägg så länge det inte är för blött.

  • Ett matigare alternativ är bananplättar, helt enkelt banan och ägg som mixas och steks. Är mycket godare kalla än varma och busenkla att ta med i matlåda.

  • Scones är ett sötare alternativ som passar extra bra på höstvandring när luften är kyligare och termosen värmer med te. Du kan packa med färdiga scones eller ta med smet och grädda dem i stekpanna. Med syrlig sylt och rysk yoghurt blir det gott oavsett.

  • Hummus går snabbt att göra tack vare kikärtsmjöl, olja, salt och vatten. Blanda noga så har du en sammetslen hummus på nolltid.

  • Supersnabba lunchen stavas kokta ägg, morötter och rågbröd. Behöver inte tillagas, går snabbt att äta och lämnar knappt något skräp. Kanske inte det mest kulinariska, men mätt blir jag iallafall.

Tips på vandringsmat: middag

När vi äntligen har kommit fram till kvällens mål, fixat tält och luftat fötterna, brukar magen kurra. Att fixa middagen är det roligaste på hela vandringsdagen, tycker jag. Oftast har vi lagt lite krut på den här måltiden och efteråt kan vi bara ligga och vila på maten.

För att göra en pangmiddag ute i naturen är det en fördel om så mycket som möjligt är förberett hemma: hackat, malet, blandat och torkat. Jag har helt enkelt gjort en maträtt, t.ex. chili sin carne, och plattat ut den på en plåt med bakplåtspapper. Sedan in i ugnen på så låg värme som möjligt i ungefär ett dygn, så är maträtten torkad och klar.

Ett tag hade jag en frukt- och svamptork hemma och torkade enligt konstens alla regler. Helt ärligt blev det lika bra i ugnen och de små matbitarna var lättare att hantera på plåten än i torken.

Fler tips på vandringsmat:

  • Linsgryta med soltorkade tomater och grönsaker. Hacka grönsaker och lök hemma, ta med röda linser som har kortast koktid och dela tomaterna i småbitar. Koka ihop allt med buljongtärning och ät med bröd eller mathavre (koktid 10 minuter).

  • Pasta med ädelost och svamp. En riktig lyxrätt som ändå är lätt och snabb. Plocka svamp i skogen om du känner till ätliga sorter, annars kan du köpa med dig närodlade kantareller. Koka pasta i en kastrull, stek svampen i en panna och smula över osten på slutet.

  • Matig gröt. Sa jag att jag älskar havregrynsgröt? Gröt funkar ypperligt som middag också, bara du justerar tillbehören lite. Tänk parmesan och smörstekt zucchini eller riven rödbeta och fetaost… Fantasin har inga gränser här, så länge gröten blir mättande och god!