Om hemmalivet och att spara energi

Betalt reklamsamarbete med Lumo Energi

”Du har ju blivit en riktig hemmaråtta” sa min sambo, halvt om halvt förvånat och fnissigt, till mig häromdagen. Jag hade just dukat med en ny, senapsgul duk som matchade kuddarna i soffan. En helgbukett med frasiga tulpaner stod på bordet och en surdeg puttrade i skafferiet. Ända sen jag hade stängt igen jobbdatorn för dagen, hade jag gått runt i lägenheten och pillat, pysslat och pyntat. Som en riktig hemmaråtta.

Jag försökte hitta argument som talade mot den bilden av mig själv, men insåg att jag varken kunde eller ville. De senaste två åren har lägenheten gått från att vara en plats där vi bor till ett hem. Jag anar att pandemin har spelat en viss roll, men förstås inte enbart.

Tidigare reste jag mycket och snittade kanske sex utlandsresor per år. Utöver det, resor i Sverige och andra aktiviteter här och var på helgerna. Kontrasten mot livet nu är stor! Jag är hemma mycket, har mer tid och trivs med det. Att resa kommer jag dock aldrig sluta med, men jag har lärt mig uppskatta livet hemmavid på ett annat sätt.

På köpet har jag börjat gilla att ta hand om hemmet på ett annat sätt. Utöver pysslandet och pyntandet, mår mina växter bättre och jag odlar på balkongen sommartid. Dessutom har jag mer koll på energiförbrukningen och elkostnaderna, vilket ju inte minst har varit aktuellt den här vintern. Även om vi bor i lägenhet har de senaste månadernas elräkningar blivit betydligt dyrare.

Såhär kan du spara energi

Det här inlägget skriver jag i samarbete med Lumo Energi, ett elbolag som – utöver att erbjuda olika avtal – har många artiklar om just el på sin webbplats. Vad kostar hushållsel per månad? Vad är miljömärkt el? Hur får man koll på sina elkostnader? De har också tips på hur man kan spara energi hemma. Du kan till exempel:

  • Sänka temperaturen på elementen med 1 grad, vilket motsvarar 5% mindre energianvändning.

  • Möblera så att soffor och andra stora möbler inte står framför elementen. Om det är fritt utrymme cirkulerar varmluften bättre.

  • Stäng av datorn helt när du inte använder den (låt den inte stå i stand by-läge) och dra ur mobilladdare ur eluttaget när de inte används.

  • Använd lock på kastrullerna när du kokar upp vatten på spisen…

  • …men använd helst vattenkokaren för att koka upp vattnet.

  • Fyll tvätt- och diskmaskinerna innan du kör dem. Att köra halvfulla maskiner är slöseri.

  • Torka tvätten hängandes istället för att tumla den.

Sist men inte minst, är ett tips att släcka alla lampor, tända massor med levande ljus och mysa ordentligt. Då mår en hemmaråtta som allra bäst.