Månadslistan - januari

Januari

En början betyder också slutet på något annat. I det här fallet, var den allra första dagen på året också sista dagen på vår resa till Chile året innan. Att få börja det nya året med att landa på flygplatsen hemma, kunde inte ha blivit en bättre start för mig och mitt 2017. Mitt fokusord som ska sätta tonen för kommande år är just "landa". 

Månadens medier

I januari har jag samlat intrycken från veckorna bland vingårdar och chilenska haciendas, skrivit texter och redigerat bilder från resan.

Jag har gäst-instagrammat på @thisisorebro, Örebros officiella konto, och visat mina smultronställen i stan. Strax därefter hoppade jag in för en take over på @nordictb, Nordic Travel Bloggers instagram, ett par dagar och postade bilder från roadtrippen på Chiles landsbygd.

Januari var också examinationer och avslut på de universitetskurser jag har läst under hösten - Journalistik (15 hp) och Sociala medier (7,5 hp).

Månadens höjdpunkt

Det största som hände den här månaden var dock en krumelur på ett papper. Ingen vilken kråka som helst, utan min signatur på ett kontrakt för en heltidstjänst. 1 februari börjar jag jobba som kommunikatör och koordinator på ett utvecklingsbolag inom hållbar energi i Örebro. Att gå från egen till anställd blir en stor förändring, men mest är jag glad och stolt över att mitt kommande arbete känns så jädrans kul och spännande!

Jag har därför avslutat en del frilansuppdrag, men behållit några samarbeten som jag tycker alldeles för bra om. Mina löpande resereportage i Örebrotidningen Handelsstaden är ett av dem, där jag i veckan skrev en resumé om roadtrips:

Resereportage om olika roadtrips - med tips och anekdoter på vägen.

Månadens resor

Ett av mina mål för 2017 är fler och kortare resor. Att få semesterfeeling och upptäckarlust behöver inte betyda långa eller dyra resor -utflykter hemma runt hörnet är precis lika bra! Januari var en bra början på mitt mål med fler "staycations", eller hemestrar (semester + hemma):

  • En helg hemma i Dalarna med årets första skridskoskär på sjön.

  • En vintrig lördag i Örebro med vandring längs Bergslagsleden.

  • De sista januaridagarna var vi dessutom i Värmland och fick en riktig skidhelg med allt vad det innebär: god mat, bastu, kortspel och skidor både utför och på längden.

Månadens viktiga

Vad varje nyexad (kvinnlig) kommunikatör måste veta - sacka aldrig efter i kompetens, nyttja superkraften i sociala kontakter och håll koll på omvärlden - skriver Elin Ahldén om i sin krönika "Kära Berghstjej*" på Resumés hemsida.

Månadens kultur

I januari har jag slukat Keplers Playground, suttit klistrad vid filmen Lawless och väntat tålmodigt varje vecka på nya avsnitt av Vikings. Men kulturella januaris bästa måste väl ändå vara att min egna bok har blivit nominerad till litteraturpris!! 

Toppnominering till Selmapriset 2017.

Toppnominering till Selmapriset 2017.

Månadens länktips

Januari var månaden jag fastnade för poddar på riktigt! Har tidigare inte förstått vitsen med att lyssna på andras "prat" men nu går jag ständigt med lurarna på. Förutom nya favoriter på poddhimlen, har jag också upptäckt nya bloggar som också ger inspiration och idéer:

  • Caroline WM är frilansande skribent och skriver om entreprenörskap, hälsa och psykologi. Precis mina hjärteämnen! I kombination med hennes sköna skrivstil är den här bloggen en tiopoängare. Det är för övrigt från Caroline som jag lånat den briljanta modellen till sammanfattningar av månaden.

  • Digitalsnack är en podd om sociala medier. Bakom micken finns Cecilia och Jenni, två proffsiga konsulter med stenkoll på det senaste i den digitala världen. Jag har slukat många avsnitt och hungrar redan efter mer.

  • Katarina Wohlfart driver bloggen Äntligen Vilse och delar med sig av lättförståeliga och klipska tips om fotografering. Vem har liksom inte drömt om att fånga den där perfekta solnedgången? Nu kan även du och jag!

Månadens mat

Drömmer och dreglar fortfarande om den goda maten vi åt i Chile. Ett matigt inlägg, i dubbel bemärkelse, kommer snart...

Månadens projekt

Jag har möblerat om lite här på bloggen och vill att det ska spegla nya sidor av mig. Det är inte längre bara frilanssnack och resor, utan jag gör plats för tips inom skrivande och lärdomar jag snappar upp som nybliven kommunikatör. Men resor är, och kommer såklart förbli, vad mitt hjärta och således bloggen klappar lite extra för! Vad tycker du om nya möbleringen förresten?

Månadens mest besökta inlägg

  1. Vad 2016 har lärt mig

  2. Fokusord 2017: Landa

  3. Alger - salta kyssar är framtidens mat

Månadens funderingar

Ska jag eller ska jag inte köpa en tryckkokare? Vad är skillnaden på utgående och ingående moms nu igen? Undrar vad du egentligen tyckte om min allra första månadsresumé...? Berätta gärna!