Varför Valparaíso är Sydamerikas Villa Villerkullastad - och så mycket mer

Sydamerikas Villa Villerkulla, sjömännens förlovade hamn och Chiles bohemiska hjärta. En stad med så många smeknamn har minsann en hel del att leva upp till, tänkte jag. Sen lärde jag känna ”Valpo” på riktigt och insåg att inget smeknamn riktigt räcker till.

Valparaísos vals och salta stänk

Valparaíso ligger bara två timmars bilresa nordväst om Santiago, men det känns som vi har kommit till en annan planet. Havet är så nära att vinden stänker oss med salt, och vågorna slickar staden med långa tungor. Plötsligt förstår jag vad Taube menade med sin visa om valsen i Valparaíso:

Under bugande palmer jag såg, hur våg på våg i svallande tåg, emot Chiles klippiga stränder kom rullande in

Stadens kramar sig fast kring 42 kullar, som var och en sägs ha en egen stil. Att lära känna varenda kulle kräver tid (och benmuskler) så jag satsar på ett upptäcka de mest centrala:

Kullarna Alegre, Concepcion och Bellavista

Dessa tre är kända för sina pittoreska hus, konstnärliga gator och vackra utsikt. Här finns bland annat det gamla fängelset som idag är kulturcentrum, en kyrkogård för icke-katoliker och den chilenska nobelpristagaren Pablo Nerudas hus.

Min bror, som bott här ett tag, guidar mig runt till stans smultronställen. Parque del Centro Cultural är en upplevelse som känns i hjärtat – bokstavligen. Backen uppför kullen får pulsen att skena, men utsikten är värt varenda steg. Uppe på toppen känns det som vi är halvvägs till himlen.

Vi sitter på stenmuren och dinglar med fötterna i den fria luften. Molnen tussar sig runt anklarna och hela staden blinkar och brusar nedanför oss. På hög höjd är luften frisk och fåglarna kan ta ton, till skillnad från nere i centrum där bullret dövar både hörseln och andningen.

Fler tips i Valparaíso:

Quinta Verde

Vandra i naturreservatet Quinta Verde. 15 minuters bussresa från centrum ligger en stilla skog med fina vandringsslingor. Bonus är konstverken som står utplacerade i naturen.

Caleta Horcada

Fiskebyn bjuder på sol, strand och sjömän, bara 1,5 tim. med buss från centrum. Här finns också Chiles enda nudiststrand.

José den andre är född och uppväxt i fiskebyn och har jobbat hela livet på havet, förstås. Han spejar ut över det stora blå och berättar i detalj om varje vik, klippa och udde. Han känner kustens konturer som sin egen kropp, berättar han. Käppen hans är en gammal åra, försedd med två spikar som handtag. Runt halsen hänger en fiskelina med olika tursamma amuletter på, symboler för den heliga jungfrun, en livboj och en marijuanaplanta. Det sammanfattar Valparaísos själv väldigt väl – tron, havet och gräset.

José den andre berättar att hela hans liv har handlar om havet.

Hemlagad mat på torget

Passa på att smaka vegansk gatumat i chilensk tappning. Ungdomar säljer dagens rätter på kvällarna vid foten av Calle Cumming. För 1000 pesos (13 kronor) köper vi empanadas (piroger) med grönsaksfyllning och smörgåsar med falafel.

Valparaísos centrum är ett myller av färger och former på hus och gator.

Nyfiken på huvudstaden Santiago? Läs min reseguide för en dag i Santiago - hur du bäst upplever huvudstaden på 12 timmar.