På tryffeltur i Italien

tryfflar i Italien

Jordens diamanter, svarta guldklimpar och kulinariska knölar. Tryffels alla smeknamn skvallrar ju om hur lyxiga och läckra dessa delikatesser anses vara.

Redan innan resan visualiserade jag mig bort till de italienska vidderna. I en finsmakande flärd skulle vi leta, hitta och sedan avnjuta delikatesserna – kanske skulle de vara små, men ändå. Med tanke på att ett kilo kan kosta kring 6000 kr, skulle jag vara glad att bara få smaka en smula. Tryffelturen i bergen blev min drömmiga bild av den italienska smaksensationen som jag hade sett fram emot så länge att få uppleva.

molise-italien.JPG

Leta tryffel i regionen Molise

Verkligheten blev inte alls som drömmen – utan så mycket bättre. Tack vare en lockig och lurvig italienares goda luktsinne och ivriga språng, fick vi plocka famnarna fulla och sedan äta den längsta, godaste och lyxigaste lunchen jag någonsin har varit med om.

När vi kommer till gården, som ligger utanför byn Busso i den italienska regionen Molise, står hunden Chicco redo. Han kan knappt stå still för han vet vad som väntar. Lockarna lever sina egna liv när han studsar kring husses ben. Idag ska vi få vara med när Chicco och hans husse letar efter tryffel – och äta en äkta italiensk långlunch på totaltema tryffel efteråt.

Med famnen full av diamanter

Chicco  springer  lyckligt  omkring på gården  och  markerar de  träd där han har  luktat  sig  till tryffel.  Han  visar  sig  ha  rätt  varje  gång.  Vi gräver  upp  tryffel  efter  tryffel  och  till  slut  har  jag  inte  plats  för  fler  i  famnen. Jag som hade förväntat mig smulor – dyra sådana, men ändå – har fickorna och famnen full i jordiga diamanter. Chicco blir rikligt belönad efter dagens jakt och unnar sig en lång, skön siesta efteråt. Vi däremot, sneglar förväntansfullt mot det dukade bordet och den unika doften av stekt tryffel sprider sig från köket.

Tryffeltankar tolkar hjärnan som passion

Doften, ja. Det sägs att tryffel innehåller ett ämne som påminner om när vi är upprymda och passionerade. När vi luktar och smakar på tryffel, attraherar vi samma delar av hjärnan och våra sinnen tror att det är passion på gång. Vilket det i och för sig är!

Samtliga  svampar  (för  tryffel  räknas  faktiskt  som  en  underjordiskt  växande  svamp)  är  svarta,  vilket  är  det  vanligaste.  Det  finns  även  vita  tryfflar  som  är  de  mest  exklusiva  eftersom  de  växer  djupt  ner  i  jorden  och  är  svåra  att  leta  rätt  på.  Tryffeln lever i symbios med träd och vissa växer de särskilt bra med, som ek, hassel och bok.

Ett hemligt ställe på tryffelkartan

Tryfflar växer vilt i hela världen, men de mest kända “tryffelländerna” är Italien, Kroatien och Slovenien. Den vita tryffel kommer nästan uteslutande från den italienska regionen Piemonte. Regionen där vi reser runt, Molise, är inte lika känd för sina tryfflar - än så länge. Klimatet här är ypperligt för delikatesserna och faktum är att Molise är den andra största producenten av tryffel i Italien. Det är bara en fråga om när Molise sätts på tryffekartan på riktigt, menar de.

Går det att tröttna på tryffel? Kan man få “för mycket av det goda”? Det undrar jag och frågar en dam i gårdshuset. Hon jobbar med produktionen av tryffelprodukter och står just nu och strimlar tryfflar. Berget av tryffelflingor når henne upp till knäna och hon svarar på min fråga med att le och ta upp en näve och låtsas kasta som konfetti. Jag behöver inte kunna italienska för att förstå den gesten. Tryffel finns i mängder här och självklart kan man tröttna även på delikatesser som är värda sin vikt i guld…

Lunch deluxe med extra tryffel på allt

Lunchen som följer  är  ett  ljuvligt  maraton  av  olika  rätter  –  färskostar,  grönsaker,  bruschetta,  polenta  och  kroketter  –  allihopa  smaksatta  med  tryffel. Och detta var bara förrätterna…  När  huvudmåltiden,  secondi,  kom  in  visste  jag  att  det  inte  fanns  plats  i  magen  för  mer  mat  men  smaklökarna  suktade  efter  mer  av  den  rostade,  umamistarka  tryffelsmaken. Så givetvis gjorde jag plats för en tallrik pasta - enkel med enbart olivolja, salt och tryffel men oj, så god och mäktig.

Precis när jag tänkte att jag måste ätit min beskärda del av tryffel för hela livet, under en och samma lunch, kom kocken in med en svart diamant på fat med ett litet rivjärn. “Lite mer tryffel kanske?”

Ja, varför inte? För det kan nog inte bli för mycket av det goda! Inte när vi menar tryffel, iallafall.

Tips! Vill du följa med på tryffeltur och äta en italiensk långlunch efteråt? Besök Molise Trufel Hunting i Busso, Molise, Italien genom att kontakta Karin på Art & Breakfast. Karin driver ett pensionat i byn Ripabottoni som ligger en kort bilresa från Busso. På Art & Breakfast får du hjälp med både boende, guidning och tryffelbesök!

Läs gärna mer om mina italienska matminnen och den ljuvliga trädgården i Ripabottoni.