Matiga restips på vegetariska världsdagen

Colombiansk mat rimmar inte alltid väl med vegetarisk, men... plötsligt händer det. Här i San Agustín.

Grattis å de grönaste vägnar idag! Det är nämligen den vegetariska världsdagen som firar sin 44:e födelsedag. Innan min mage börjar sin kurrkavalkad och dreglet dränker tangenterna alltför mycket, kommer ett par tips på mina gröna, goda favoritställen runt om i världen. 

Vi börjar matfesten i Barcelona, världens bästa stad för övrigt, med ett grönt kryp-in i mina kvarter i Grácia: Quinoa. Sedan tar vi en tapasrunda i centrala BCN och smakar på hemgjord gazpacho, argentinsk pasta och ärtcreme med mynta. Sist men inte minst (du har väl plats i magen än?) klämmer vi ett par arepas, precis som de ska smaka på sydamerikanskt vis. Efter en canario med svarta bönor och grillad banan kan jag rulla hela Ramblan hem...

En arepa med godsaker och ehhh... ett par bleka, tyska, ben.

... men vi rullar resan vidare till Tjeckien istället, som överraskade mig som vegetariskt matland. Trots att vi är i djupaste schnitzel och knödel-trakterna av Europa, äter jag stinky cheese och bovetecrepes med spenat. Mätt och glad, fortsätter vi vårt vegetariska räd genom Europa till...

Bovetecrepes med spenatfyllning och vitlökssås. Slemmigt och mättande, som Pumba skulle ha sagt och slickat sig om munnen.

... Litauen! I skuggan av de andra, större, baltiska huvudstäderna har Vilnius hamnat lite bakom. Helt utan anledning, iallafall om du är hungrig och sugen på vegetarisk/vegansk mat. Till och med traditionella pirogerna finns i veganvarianter, och alla marknader (speciellt den ryska) är ett mecka för god, grön mat!

En lillebror och en pirog. Tumme upp för båda!

Något sött, något syrligt, något starkt. Det är thaimatens tre hemligheter. Efter en grundlig eurotrip på vegtema börjar jag bli lätt mätt, men tackar inte nej till thaimatens färger och smaker. En eldigt het men samtidigt len och snäll tom yum hed får avsluta min matminiserie runt jorden. 

Tom yum hed, röd curry-soppa med svamp på thailändska.

Hoppas det har smakat bra och mättat gott! Vilka och var är dina bästa vegetariska matställen? 

Uppdatering med fler tips från bloggsfären: