En helg i Tiveden: fika hos Tiveds kafferosteri

I Sannerud finns många fina hus som ligger nära fina skogar och den stora sjön Unden.

I Sannerud finns många fina hus som ligger nära fina skogar och den stora sjön Unden.

En by som doftar kaffe i Tiveden

Säg Tiveden och du kanske tänker på trolska skogar och tysta stigar. På svarta tjärnar och urgamla granar. Men bortom skogen, sjöarna och de stora stenarna finns ett annat Tiveden - som doftar rostat, smakar blommigt och är det perfekta stället alla kaffeälskare.

Det är byn Sannerud jag syftar på med “ett annat Tiveden”. Byn, som också kallas Tiven, ligger vid sjön Unden i Laxå kommun. Här finns en rad röda hus, en näpen kyrka och ett par riktigt bra ställen för mat och dryck. Jag åkte hit en helg i maj och sen dess är det inte bara det trolska och tysta jag tänker på när jag hör Tiveden. Numera är det också kaffe!

tivedens-kafferosteri-01.jpg

Från Tyskland till Tivedens kafferosteri

Det är inte vilket kaffe som helst, förstås. Nej, det är Tiveds kafferosteri som har satt spår i mina smaklökar. Numera tänker jag på toner och eftersmaker när jag dricker kaffe, inte bara slurpar i mig utan att känna. Kafferosteriet ägs av Nina och Ralph som kommer från Tyskland. De blev förälskade i naturen och livet i Tiveden efter att ha haft sommarstuga här i sju år. När chansen att köpa ett kafé dök upp, slog de till. Både att bli Tivedsbor på heltid och ägare av ett kafferosteri. Nu är det tack vare Nina och Ralph som Sanneruds bygata doftar rostat kaffe vissa dagar. När gjutjärnsrosten går varm och Nina handrostar kaffebönorna, slingrar sig nämligen doften ut på gatan.

tivedens-kafferosteri-06.jpg

Kokkaffe för det bästa outdoorfikat

När jag kommer till Sannerud den här lördagsmorgonen i maj har klockan knappt slagit tio. Bilar står redan uppradade på parkeringen och några gäster sitter i trädgården och njutdricker kaffe. Rosteriet, som också är ett kafé, är stort och får rymmer både bakverk, gjutjärnsrosten, en bardisk och snygga kaffeprylar. Bland brownies och praliner står emaljmuggar med fina tryck och deras eget märke med kokkaffe, Outdoorfika.

tivedens-kafferosteri-02.jpg

Ett kaffeutbud utöver det vanliga

Förmiddagssuget börjar göra sig påmint, så jag beställer en kopp kaffe. Men vilken sort? Bönor från Costa Rica eller Etiopien? Ljusrostat eller aningen mörkare? På kaffemenyn fanns så mycket mer än min vanliga “bara svart”. Som tur är, blir jag guidad genom kaffesorterna från världens alla hörn av Nina, som dessutom beskriver de olika smakerna som om det vore poesi. Blommigt, rent, mjukt och rullande…

Nina beskriver kaffets smaker som om det vore poesi.

Tänk att kaffe kan smaka så olika, hinner jag fundera, men när Nina fortsätter att förklara hur höjden, jordmånen och regnet påverkar bönorna, låter det självklart. Bönorna, som har rostats och malts och bryggts innan de hamnar i min kopp, speglar ju varifrån de kommer. Och då gör smakerna också det.

Med min svarta kopp med costaricanska bönor, sätter jag mig i trädgården och njuter av både smaken och solen. Kaffepausen på Tiveds kafferosteri är mitt första stopp på en helt egen helg i Tiveden - och jag tror inte den kunde ha börjat bättre. Härnäst väntar andra upplevelser i Tiveden. Så jag dricker det sista ur koppen och åker vidare mot de tysta och trolska skogarna. Men mer om dem i ett annat inlägg!

tivedens-kafferosteri-08.jpg

Tips!

Granne med Tivedens kafferosteri ligger Tiveds lanthandel, som verkligen är något utöver det vanliga! “Som ett magiskt kinderägg i vår förtrollade skog”, så beskriver de själva sin lanthandel. Och med tanke på att deras utbud består av både surdegspizzor, stor chark, lounge, rökeri och lokala råvaror så är det nog kinderäggsklass på det, minsann. Kommer du hit på sommaren får du inte missa deras uterestaurang Luripompa!

Godsaker uppradade på disken i Tiveds lanthandel.

Godsaker uppradade på disken i Tiveds lanthandel.