Resa i Sverige - 5 tips i sommar

I betalt samarbete med hotels.com, åsikter och material är som alltid mina egna.

När jag skriver det här, fullständigt ösregnar det ute. Det smattrar mot fönstren och med filten om knäna känns det mer som november än maj. Även om sköna maj mest känns som en parodi just nu, kommer det en sommar alldeles snart. En sommar med bastubad och grillmiddagar. Med springturer på grusvägar och morgondopp i sjön. Glass som smälter alldeles för snabbt och utflykter till ställen du inte visste fanns. En sådan sommar ser jag fram emot! Här kommer några sommartips – läs, njut och börja planera! Plötsligt känns ösregnet och novemberkänslan lite mer förlåtet, eller hur?

Fest, folk och sommarkvällar - längtar till sånt här!

Fest, folk och sommarkvällar - längtar till sånt här!

Stockholm

Den svenska huvudstaden gör sig särskilt bra i sommarskrud. När solen ligger på de terrakottaröda och ockrafärgade husväggarna i Gamla stan, och båtarna trafikerar öarna i skärgården, liknar Stockholm en riktig sagostad. Blå himmel och hav, gröna parker och färgglada hus – det är vykortsvackert vart jag än tittar. Allra bäst gillar jag huvudstaden när jag tar mig an den gåendes. Gärna långa promenader längs vattnet – gärna Blackeberg – eller varför inte ända ut i skärgården, som Björnö naturreservat?  

Ett stenkast från centrala Stockholm puls ligger skärgården, tyst och stillsam.

Ett stenkast från centrala Stockholm puls ligger skärgården, tyst och stillsam.

Omberg

Omberg har legat och grott bland mina resdrömmar länge. Kanske är 2021 året då jag äntligen åker dit? Jag vill se Ellen Keys hus Strand, vandra genom bokskogarna, se Sveriges högsta gran (!), klättra upp på högsta punkten Hjässan och bo på det klassiska pensionatet Ombergs Turisthotell. Det känns som en helg i Omberg skulle fylla på kontot med både fina naturupplevelser, kul-att-veta-kultur och skön semesterkänsla.

Dalarna

Dalarna är hem för mig och jag har en ständig upptäckarlust vad gäller det landskapet. Det är något visst med att återupptäcka sin barndoms trakter och se dem med ”utflyttarögon”. Ju fler år jag bor ”borta”, desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att upptäcka! Sommaren är något visst i Dalarna – och i år börjar den tidigt. Redan i slutet av maj tjuvstartar vi med en helg i Rättvik.

Vandring till Ärtknubben i Dalarna.

Vandring till Ärtknubben i Dalarna.

Ängelsberg

Ängelsberg är ett litet ställe som ligger i norra Västmanland, ungefär trekvarts bilfärd norr om Västerås. Med sina tornprydda hus, vackra vyer och ”välgörande tallbarrsdoft” var staden en populär turistort vid förra sekelskiftet. Idag är det fortfarande ett välbesökt område, mycket tack vare Engelsbergs bruk. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och klassas idag som ett världsarv. Ängelsberg är också känt för konstnärskolonin som var aktiv här vid sekelskiftet. Idag hålls konstandan vid liv genom en skulpturpark utomhus som fylls på med nya verk varje år. Dessutom har jag hittat det här fina pensionatet i Ängelsberg. Som gjort för en minisemester på tema sekelskiftskultur, eller hur?

Arboga

Örebros lilla granne, en rätt mycket mindre till stad som jag ständigt har åkt förbi på väg till större städer. Tills en dag förra sommaren! Vi åkte till Arboga, inte genom. Det var en strålande solskensdag med lugn lunk på kullerstensgatorna. Vi strosade förbi kyrkan, genom de gamla kvarteren och längs vattnet. Arboga är litet, men naggande sött. Lägg därtill spännande historia med prinsessan Cecilia, en av Gustav Vasas döttrar, som kallade sig Grevinnan av Arboga. I sommar vill jag gå en av de guidade turerna i hennes fotspår som anordnas av turistbyrån. Och så vill jag fika på Glass & Berså!

I betalt samarbete med hotels.com, åsikter och material är som alltid mina egna.