Muffins, Myrö herrgård och motvind

En helg hemma. Ännu en i raden av många hemmahelger. I början av denna “håll-dig-hemma och håll i/ut/avstånd” kröp det i kroppen på mig när ännu en helg nalkades. Innan pandemin stod helgerna för mina injektioner av upplevelser och intryck. Sedan blev de mer och mer likadana. Jag saknar visserligen lite intrycksinjektioner nuförtiden, men jag har fått en rutin även på hemmahelgerna. Såhär kan en liten del av en sådan se ut - följ med på en cykeltur!

Örebro-Myrö-3.jpg

Cykeltur och fikapaus

Tre tramptag från vårt hus sträcker de vida ängarna i naturreservatet Oset ut sig. Det är i gränslandet mellan sjö och land, vilket gör att markerna blir blöta och stora vattenspeglar bildar glänsande golv. Här cyklar vi på stigar som slingrar sig fram mellan kohagar och fågeltorn.

Osets naturreservat är ett väldigt populärt ställe året om, så oftast är det mycket folk här. Därför fortsätter vi cykla och kommer snart till Myrö. Här är det också fina stigar i det platta landskapet, men knappt en själ. Bara vi, fåglarna och motvinden! För ja, när det är platt, verkar det ju ständigt blåsa…

Men vi hittar en rastplats i lä och packar upp lite fika. Muffins, kaffe. Fingrarna hinner frysa innan vi har ätit upp de sista smulorna, så vi hoppar ganska snabbt upp på cyklarna igen. Nu är vi vinden med oss och behöver knappt trampa på hela vägen hem!

Myrö herrgård utanför Örebro

Myrö har fått sitt namn efter Myrö Gård, som du ser på bilderna här nedanför. Det är en herrgård som ligger vid Hjälmaren, 6 kilometer från Örebro. Grunden till herrgården lades redan på 1500-talet och ägdes då av Sigrid Eskilsdotter Banér, Gustav Vasas mormor. Efter flera ägarbyten, en brand och ombyggnation på 1700-talet fick herrgården ett nytt utseende både på insidan och utsidan. Idag äger familjen Kalling Myrö Gård och har bland annat skogsbruk, konferensverksamhet, avel av nötkreatur, eget slakteri och gårdsbutik.

Örebro-Myrö-5.jpg