5 restauranger och barer i matstaden Brno

café-tjeckien.jpg

Brno. Känns det bekant? Inte? Då är du inte ensam. Tjeckiens andra största stad har länge legat i huvudstaden Prags skugga – och gör fortfarande. Men i Brno är det ingen som har småstadskomplex. Här vibrerar gatorna istället av energi, från morgonens hipsterhake med kaffedrickare till arbetsdagens frilansare på olika coffice, det ena trendigare än det andra. När kvällen kommer tänds de nakna glödlamporna på uteserveringarna och kaféerna förvandlas till mysigt mörka cocktailbarer.

När Prag öppnar famnen till den stora massan av alla internationella turister - som trängs bland selfiesticks och krimskrams - finns det utrymme för lokala specialiteter och ett unikt utbud i Brno. Här är fem restauranger och barer som jag gärna vill tipsa om:

Atelier: temabar med varierande cocktails på menyn

När vi besökte Atelier serverade de enbart old fashioned drinkar från 30-talet – som dessutom kombinerades med matchande smaker i form av tapas, alltså goda munsbitar från den tjeckoslovakiska mellankrigstiden. En smal nisch, minst sagt, men är det något ställe som ändå gör det med bravur är det Atelier! Tips: Prova popcornen med furikakekrydda – som slår smörpoppade alla dagar i veckan. Drinkar från ca 40 kr.

Drink som på 30-talets Tjeckoslovakien.

Drink som på 30-talets Tjeckoslovakien.

SKØG Urban Hub: Nordiskt stramt men värmande café

Inredningen, fikamenyn och inte minst namnet för tankarna norrut. Men varken kylan eller priserna är som i våra skandinaviska länder – på SKØG välkomnas du istället in i värmen, med trendiga kaffedrinkar och hembakade, billiga kakor. Tips: prova Coffee V6 - helt vanligt filterkaffe för oss nordbor men extremt trendigt för övriga européer just nu. Kaffe från 25 kr.

Espresso tonic på nordiskt café.

Espresso tonic på nordiskt café.

Super Panda Circus: "raveparty i djungeln"

Den mystiska baren Super Panda Circus är en transfer till en annan värld – en mystisk, galen och psykedelisk sådan. Vänta dig cirkusklädda bartenders och drinkar i krukor, provrör och lyktor. ”Som ett raveparty i djungeln”, skrev New York Times och det är precis så crazy det är. Du spelar ett kortspel med bartendern som går ut på att du får en spritsort tillägnad dig. Tar du "risken" låter du bartendern blanda vilken drink som helst baserat på "din" spritsort. Dealen är: om du inte tycker om din drink, dricker bartendern upp den. Att de hittills inte har fått "straffdricka" en enda drink av gästerna är väl ett tecken på kvaliteten på Super Panda Circus drinkar...

Retro Consistorium: elegant trerätters under trehundra kronor

Retro Consistorium kan du både dricka moraviskt vin i glas stora som guldfiskskålar och äta en elegant trerättersmiddag för under 300 kr per person. Tips: om du inte känner för flera rätter kan du ta ett glas eller två i restaurangens bardel.a

Surdegsbröd, rostade kikärtor och olivolja till vinet på Retro Consistorium.

Surdegsbröd, rostade kikärtor och olivolja till vinet på Retro Consistorium.

Lokál U Caipla: hård historia och tjeckisk husman

Lokál U Cailpas hårdbarkade lokal med kala cementväggar och rustika långbord matchar såväl maten (som är bastant och tjeckisk) blinkningarna till historien och de kommunistiska åren. Vetskapen om vad Tjeckien (och så många andra länder) har gått igenom under sådant styre ger visserligen maten lite beska eftersmaker, men ibland ska matupplevelser ge mer än att bara mätta. Tips: Testa citronölen och den friterade osten.

Fortfarande hungrig? Läs om den vietnamesiska matkulturen i Tjeckien här. Har du några restaurangtips i Tjeckien? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! sa