Hotellspecial: Udda och unika boenden runt om i världen

stuga-dalarna.jpeg

Var och hur du bor när du är ute och reser kan vara en praktisk fråga, men också en upplevelse som förhöjer hela resan. Tidigare har jag prioriterat läge och pris och sett hotellet/vandrarhemmet mest som en sovplats. På senare tid har jag upptäckt fler häftiga boenden runt om i världen och tycker att det blir allt viktigare delar av resans helhet. Det är ju så kul att hitta guldkorn, checka in på dem och njuta av resan även där!

Här är några favoriter från tidigare resor - men även några ställen som jag hoppas bo i framöver:

Bland trädtopparna i Colombia

Ett par nätter på vår långresa i Colombia bodde vi i en koja högst uppe bland trädtopparna. I Colombias södra delar, där bland annat kaffedistrikten ligger, är klimatet varmt om dagarna men skönt svalkande om nätterna. Det gjorde kojan, med sina glipor och kvisthål, perfekt som boplats. Däremot var det inte den mest ljudisolerade kojan… och på andra sidan träplankorna hade vi en hel orkester – en vild och växtlig sådan. Det kvittrade, pep, trallade, hoade och visslade från tidig morgon till solnedgång. Väckarklockan var överflödig när naturen bestämde dygnsrytmen.

Bo mitt i naturen i sin bästa bemärkelse.

Bo mitt i naturen i sin bästa bemärkelse.

Djungeln var som en glänsande grön vägg kring vår lilla koja och utsikten – ja, den var det vackraste jag hade sett. Milsvida vyer med böljande, gröna berg mot intensivt blå himmel. På morgonen spred sig kaffedoften bland djungelkojorna och - med vetskapen om att kaffets bönor har växt och skördats precis intill -smakade kaffet såklart ljuvligt.

Trädkojorna ligger intill Arkeologiska parken i San Agustín och är mer ett hostel än ett hotell, vilket innebär att du tar med din egen mat och lagar den i självhushållningskök. Tyvärr minns jag inte namnet på hostelet (och tvivlar att det finns online), men spana efter kojor i träden så kommer du hitta rätt!

I en hängmatta i Ecuador

När jag reste runt längs kusten i Ecuador hamnade jag några nätter i den lilla byn Mompiche. “Hamnade” är rätt ord för jag hoppade spontant av lastbilen som jag liftade med och hoppades på att det skulle finnas ledigt boende i byn. Samma kväll skulle nämligen en känd latinostjärna spela i grannstaden, vilket gjorde att varenda bädd i byarna runt omkring var bokade.

När jag gick längs Mompiches enda gata, såg jag skylt efter skylt med texten “ocupado” uppsatta på husen. Det betyder fullbokat så jag förberedde mig mentalt på att sova på stranden för att sedan lifta vidare. Förstå hur glad jag blev när jag, efter många nej, äntligen fick ett ja! En snäll señora hängde upp en hängmatta i hallen till mig i det annars fullbokade pensionatet. Den natten sov jag den mest tacksamma sömnen någonsin!

Läs om en kärlekshistoria i Ecuador här.

I en glampingstuga

Cocoon meetings mysiga glampingstugor ger ordet “kryp-in” en verklig innebörd. Här kryper man bokstavligen in i ett mysigt mörker som värms upp av tända ljus och mjuka filtar. Hotellet ligger mitt i naturen, bland böljande åkrar och vida fält. Namnet kommer från liknelsen med kokonger, vilket precis är känslan när man kurar in sig i hotellets hemtrevliga vrår.

Cocoon meetings ligger i Degeberga i Skåne och har, förutom sina glampingstugor, även flera rum i vanliga hus. Jag var här på en bloggresa med Tillväxt Kristianstad och bodde i ett av de vanliga hotellrummen. Resebloggaren Daniel (Dryden) bodde däremot i glampingstugan och har skrivit om det här.

Hemma hos kubanska familjer

Mi casa, tu casa… På Kuba är det inte bara tomma ord utan snarare en allt vanligare boendeform för turister. Många kubaner erbjuder rum i sina egna hem till besökare, som givetvis får en jättebra chans att komma den kubanska kulturen lite närmare inpå. Det kallas casas particulares och varierar mycket i standard och prisklass. Vi bodde hemma hos flera kubanska familjer och fick uppleva allt från lägenhet mitt i Havanna till små skrubbar och stora sviter vid kusten. Rummen skiljde sig väldigt men på alla ställen kunde jag prata med kubanerna och fick veta så mycket mer än vad jag någonsin skulle kunnat läst mig till.

Du kan hitta casas particulares online men även via tips på gatan. Beroende på hur spontan du är, kan du boka eller be någon rekommendera ställen på plats. Det finns officiella casas och de har en blå skylt med texten “arrendador divisa” på ytterdörren.

Läs mer om resan till Kuba här.

Pizzahak. Ett stycke amerikansk kultur har hittat till Kuba.

Pizzahak. Ett stycke amerikansk kultur har hittat till Kuba.

I ett rymdskepp i skogen

I djupaste dalaskogarna, strax bortanför Furudal, ligger Näsets Marcusgård. Här bor Mireille och Willem med sina barn som har ett lantligt hotell på sin egen gård, men inte bara det… utan i skogen har de två sci fi-inspirerade boenden: Oddis öga och Supermåne! Det är två klotformade kojor som är smart placerade i den fina naturen. Oddis öga ligger på en höjd som ger utsikt över talltoppar och mossmarker. Supermåne däremot, hänger mellan träden och genom det kupolformade fönstret kan man se både norrsken och stjärnhimlar. Under kan älgarna ströva omkring, medan man sover sött i det lätt gungande månen.

Att bo i de här skogliga rymdskeppen är sannerligen en naturnära upplevelse. Läs mer om Furudal här (och få några fototips på köpet).

Fler häftiga boenden

Jag har blivit smått besatt av att hitta annorlunda boenden runt om i världen. Tillsammans med AirBnB:s funktion att lista dem i olika kategorier blir det supersmidigt att samla och sortera mina drömboenden. Här är ett par stycken som har kvalat in på den listan:

Bo naturnära i en container vid Bergslagsleden

Alldeles intill Bergslagsleden kan du bo i en pimpad container. Ja, det är sant De är inredda som lyxstugor med terrass, grillplats och panoramafönster. Företaget heter Scandinavian Escape och finessen med containern är att den är flyttbar - så nästa gång du bor här kanske utsikten har bytts mot en annan sjö eller skog. Läs mer om om containern på AirBnB eller kika på instagram.

Bo i en före detta skola i Värmland

Vid en trolsk sjö i Värmlands djupa skogar ligger den före detta skolan i Ölsdalen som har fått renässans på äldre dar. Under namnet @valleyschoolhouse på instagram florerar fullkomligt magiskt vackra bilder från skolan. Dimslöjor, rosbuketter och bryggfrukostar förgyller hela flödet. Såklart man vill bo sådär! Och det kan du. På AirBnB hyrs skolan ut för max 5 gäster. Ölsdalens skolhus hittar du här.

Bo på ett fängelse i Falun

En fängslande upplevelse, fångad i Falun… Det finns ingen hejd på alla klatschiga slogans som Falu fängelse vandrarhem skulle kunna använda. Som tur är bygger de istället sin storytelling på de många livsöden som har funnits innanför fängelsets väggar. Falu fängelse var i bruk från 1850 till slutet av 1990-talet, så många människor har bott här. Det kan du också göra - och passa på att uppleva världsarvsstaden Falun i Dalarna.