Världens minsta hotell - endast 1 rum!

DSC_2699.jpg

Unika upplevelser står allt högre på våra önskelistor. Det gäller inte minst resor, där exklusivitet spär på VIP-känslan och ökar “värdet” på upplevelsen. Jag tror att den önskan dessutom kommer bli ännu starkare efter pandemin. Att ha ett ställe helt för sig själva, eller njuta av en upplevelse utan någon annan själ i sikte, är inte bara lyxigt - utan numera även en trygghetsfaktor.

Hotelltrenden “one room hotel” är därför helt rätt i tiden. Att checka in som enda gäst på ett hotell låter ju som höjden av lyx! Jag läser om allt fler 1-rumshotell som öppnar världen över och vill passa på att samla mina favoriter i ett inlägg. Här är de, 1-rumshotellen med det lilla extra:

One Room Hotel i Prag, Tjeckien

216 meter över havet, har det enda hotellrummet på One Room Hotel i Prag vidsträckt utsikt över staden. Byggnaden är det före detta TV-tornet som har röstats fram som stadens fulaste byggnad. Som hotellgäst kan du dock vara lugn. Det är finare inuti än utanpå. Här finns också en restaurang och bar som nås genom en privat spiraltrappa från rummet.

Jag har ätit middag på restaurangen och kan intyga att utsikten över ett nattglittrande Prag är något alldeles extra. Tänk då att somna till den vyn? Wow!

Central Hotel i Köpenhamn, Danmark

Världens minsta hotell heter Central Hotel och ligger i Köpenhamn. Det enda rummet är 12 kvadratmeter och ligger ovanpå ett kafé som tillhör hotellet. I rummet finns en dubbelsäng, minibar, badrum, TV - och två cyklar! Frukosten serveras på kaféet, som också är litet och väldigt mysigt. Central Hotel ligger i stadsdelen Vesterbro - på behörigt avstånd från turistträngseln, skriver hotellet själva på sin webbsida.

Eh'häeusl i Amberg, Tyskland

Eh ’häeusl är världens näst minsta hotell är bara 2,5 meter brett och ligger i ett smalt hus i den tyska staden Amberg. Huset byggdes 1728 och kallades snart “Bröllopshuset” i folkmun. Anledningen var att ett ogift par ville bygga huset enligt lagen fick bara husägare gifta sig. Så paret hittade en egen lösning! De letade rätt på en liten bit mark mellan två hus, slog upp två väggar, ett tak och kallade det för sitt hem. Vips var de husägare - och kunde därmed gifta sig! Idag är huset ett hotell och kärleken tycks sitta i väggarna. Enligt sägnen lever hotellgästerna lyckliga i alla sina dagar…

Hotellrummet är endast något bredare än dubbelsängen! Foto: Eh’haeusl

Hotellrummet är endast något bredare än dubbelsängen! Foto: Eh’haeusl

Villa Cheminée i Cordemais, Frankrike

“En mix av natur, industri och konst” - så beskrivs det spektakulära enrumshotellet Villa Cheminée. Hotellet ligger i den franska staden Cordemais, där också ett av Europas största kraftverk ligger. Den japanska konstnären som skapade Villa Cheminée inspirerades så mycket av kraftverken i staden att utformningen av hotellet blev en kombination av ett gulligt, litet hus och industriellt, hårt kraftverk. Rummet ligger på 15 meters höjd, så utsikten över såväl landskapet som kraftverken är slående.

1-rumshotell på närmare håll

En svensk variant av exklusivt, unikt boende med 1 rum är Hotellet i Dalkarlsberg. Det ligger utanför Nora i vackra Bergslagen. Vi bodde där i höstas och fick den mysigaste helgen i mannaminne!