Frukost och fåglar vid sjön Tysslingen

Fågelskådarfrukost, har du testat det någon gång? Det är inte så svårt som det låter. Du behöver varken vara fågelskådare eller duka upp en grandios frukostbuffé. Vi hade en vanlig kikare, kaffe, ostsmörgås och ytterst liten koll på fåglar. Det blev succé!

hotell-ett-rum-3.jpg

Show vid fågelsjön Tysslingen

På morgonen åkte vi till sjön Tysslingen utanför Örebro. Det är ett naturreservat som lockar otroligt många fåglar varje år, tack vare att sjön är både grund och näringsrik. Här rastar tusentals svanar på sin färd norrut, något som också gett Tysslingen sitt smeknamn - Svansjön. Även andra fåglar stannar till här för att vila och äta. Det är med andra ord full aktivitet i sjön och många besökare åker hit för att kolla på fåglarna.

För min del, var jag mest sugen att sitta i solen, äta frukost och prata ikapp med våra kompisar. Men fåglarna överraskade! När vi hade satt oss tillrätta vid stugans läsida började nämligen “showen”. Jag började äta på min smörgås men hann knappt tugga klart innan första fågeln gjorde entré. Det var ingen svan, utan någon mycket större: en havsörn!

Sveriges största fågelart visade upp sin knivskarpa elegans och mäktiga vingspann, rakt ovanför oss på himlen.

Sveriges största fågelart visade upp sin knivskarpa elegans och mäktiga vingspann, rakt ovanför oss på himlen. Snart kom det en till och en till och… tills det var nio havsörnar i luften samtidigt. De flög i loopar ovanför sjön och verkade nästan busa med varandra. Om det var kärleksfullt gnabb eller konkurrerande bråk, lämnar jag obesvarat.

Svalnässtugan vid Tysslingen

Vi träffade en kunnig fågelskådare som lärde oss allt och lite till om fåglarna. Vi fick också låna hans kikare och spanade i den och fågelboken om vartannat. Frukostmackan hade jag nästan glömt vid det här laget. Morgon blev sen förmiddag och fåglarna verkade gå i middagsvila. När de drog sig tillbaka efter dagens show, gjorde även vi det. Fågelskådarfrukosten överraskade mig så positivt att jag åt själva frukosten först när vi kommit hem! Jag hade varken haft tid eller ro att äta frukost när örnarna visade upp sina bästa sidor.

Tips! Det finns en raststuga här, Svalnässtugan, som vanligtvis är öppen dagtid för alla. På kvällarna är den bokningsbar (men går inte att övernatta i). I år är den helt stängd på grund av smittspridningen.