En oupptäckt del av Spanien: Vilafamés - del 1

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Visit Vilafamés, en svensk researrangör som förmedlar resor till Vilafamés. Rekommendationer och synpunkter är dock mina egna.

Det här med upplevelser på resor. När de smakar, doftar, känns, syns och hörs blir mina fem sinnen alldeles till sig. Att resa med vidöppna sinnen är ju den bästa packningen! Förhoppningsvis kommer du då hem med väskan full av fina minnen. 

Efter en helg i Vilafamés var min mentala ryggsäck full av upplevelser. Jag smakade, luktade, lyssnade - ja, du förstår poängen - mig fram genom hela resan. Idag kommer ett pärlband av de upplevelser som vill minnas lite extra. Imorgon fortsätter jag berätta om dagarna i Vilafamés, då blir det vandring, vinprovning och massor av mat. Och en och annan nyckelpiga, sist men inte minst.


Jag lämnar 2000-talets Barcelonas buller och brus bakom mig och åker två timmar söderut. Den korta resan till trots kunde kontrasterna inte vara större. Från storstadens rusande tempo till den lugna lunken. Från trafikstockningar till skumpiga skogsvägar. Från trängsel bland turister till vänliga nickar på torget. Välkommen till den medeltida byn Vilafamés.

Det första som slår mig är att det är lätt att andas här. Är det den friska luften eller bara den avslappnade rytmen som gör det? Men lugnet varar inte länge, för när dagen vaknar till liv gör också hela byn det. Helgen till ära, uppmärksammas Vilafamés år 1900. En folkfest i dagarna tre där skräddare, bagare och slaktare är i full fart med att ”leka” dåtidens vardagsliv i tidtypiska kläder. Byborna iscensätter bröllop, polisjakt på brödtjuvar och vardagslivets hålligång. 

Det här är friterade munkar som just plockas upp ur grytan. De är så rykande färska att oljan skvätter omkring dem. "Med eller utan fikon i dina buñuelos?" frågar de mig och innan jag hinner svara får jag båda två. Och ett glas sött moscatelvin till. Sött och fett lördagsgodis a la 1900.

Jag skymtar två finklädda damer bland folkmyllret på stadens torg, Plaza del Font. Plötsligt skrider ett snofsigt par förbi. Herrn lyfter diskret på sin höga hatt och bakom det broderade paraplyet skymtar damens vitpudrade näsa.

Det är kärlek i luften! Helt plötsligt skrider det snofsiga paret fram till prästen för att bli man och hustru. En och annan i publiken lever sig in spelet och utropar ett fyrfaldigt leve. Hurra hurra hurra!

Om blickar kunde tala, undrar jag vad dessa skulle säga. Ögonen sitter på en gammal gravsten som idag återanvänds framför porten av kyrkan Iglesia de la Sangre. Varför rista in namnet på den avlidna när denne, som de flesta för hundra år sedan, inte kunde läsa? Tanken har mening, men jag tycker de tomma, stirrande ögonen känns makabra.

Den gassande majsolen och de branta backarna i Vilafamés tömmer mig på energi. Vi stannar till för lunch på den nyöppnade restaurangen Calauela som ligger vid Plaza de la Font, mitt i byn. Tomater i kvartar, i all sin enkelhet, med löst stekta ägg uppepå. Äggen huggs på tvären och gulan rinner ut på spegeln av olivolja och tomatsaft. Det kallas huevos rotos con tomtate (vad annars?), och är enkelt och fantastiskt gott. På bilden ser du också "potatispengar" och friterad bläckfisk med romanescosås. Och en riktigt kall en. 

Helgen i Vilafamés fick mina storstadsöron att vila. Jag kom direkt från Barcelonas brus och sover sällan hela nätter utan att vakna av trafiken eller sopbilarna. Därför kändes det som balsam för hörseln att bara höra någon liten fågel utanför mitt fönster, annars bara tystnaden. Denna vy hade jag utanför mitt rum på Hotel Rural Antic Portal. Hotellet kändes lite sömnigt, men var både fräscht och fint. Frukosten var dock ingen höjdare, trots att jag numera tycker jag är "van" med spansk standard. 


Åka till Vilafamés

Från Sverige går flyg till Alicante, Valencia och Barcelona (direkt och med mellanlandning). Tåg med RENFE eller buss via ALSA tar dig hela vägen fram till byn. Taxi från Castellón, som är närmsta större staden, kostar ca 40 euro och tar 20 min.

Göra i Vilafamés

  • Vandra i naturen, cykla längs skogsvägarna, klättra i bergen, besöka vingårdar och olivoljefabrik. Det finns många olika aktiviteter för olika intressen som Visit Vilafamés hjälper till att organisera.

  • Äta god mat och dricka fina viner. Utbudet av restauranger och barer är inte jättestort i byn, men väldigt prisvärt.

  • Missa inte konstmuseet i Vilafamés som både har berömda Miró och svenska konstnärer representerade. Museet fokuserar på nutidskonst och är välkänt i provinsen.

Mer om Vilafamés

Byn har ca 2000 bofasta invånare. Helgbesökarna från storstäderna är desto fler och de nationella turisterna med intresse för mat och dryck av kvalitet blir allt fler. Här finns också vackra vyer och orörd natur som lockar många. Än så länge har inte många internationella turister hittat hit. Jag fick därför känslan att Vilafamés inte är riktigt anpassat för icke-spansktalande turister och lite komplicerat att ta sig till. Men researrangören  Visit Vilafamés  kan även hjälpa till med transporter och översättning om det behövs.