Paddla och vandra i Sörmland med guldkant

I samarbete med Nordic Trails

Tidigare i våras skrev jag om allt jag längtade till. Det var många olika saker, men ett särskilt näräventyr såg jag extra mycket fram emot: att paddla och vandra två dagar i Sörmland! Det blev en härlig och varierad helg som gjorde kroppen trött, huvudet klart och själen glad. Dessutom har jag aldrig sovit så gott i tält som då.

Jag gillar utflykter med variation: att ena dagen paddla kanot på slingrande sjöar, andra dagen vandra i bergiga skogar. Variation är rolig och jag tycker man får uppleva så mycket mer av naturen när man tar sig fram på olika sätt. Researrangören Nordic Trails har ett upplägg som passar mig perfekt - minibreaks. De beskriver själva det så här: ”Alla våra minibreak-turer är för det mesta två hela dagar och en natt, och är utformade för att få ut det mesta av dina få lediga dagar. Två actionfyllda dagar hemifrån kommer kännas som en betydligt längre semester.”

sörmland-vandra-paddla-75.jpg

Minibreak i naturen med lite extra lyx

Dessutom är Nordic Trails minibreaks kryddade med ett rågat mått lyx. Kartor, turförslag och tips på rastplatser finns på kartorna. All utrustning skjutsas till nattlägret och all mat finns på plats. Tältet är uppställt när man kommer till den förbestämda platsen och sovplatserna är ordentligt bäddade med flera liggunderlag och sköna sovsäckar. För dig som vill ut och njuta av en helg i naturen, utan att behöva tänka på allt praktiskt, är det här perfekt. Likaså för dig som vill prova på friluftslivet innan du köper egen, dyr utrustning. Och även för dig som gillar att vara ute, men känner för att lyxa till utflykten lite.

Paddlar i vikingarnas resvägar i Sörmland

Vi åker från ett morgondimmigt Stockholm till Åkes styckebruk, som ligger vid sjön Marviken strax utanför Strängnäs. Här väntar kanoten på oss och dimslöjorna ligger fortfarande tunga. Snart drar även oroväckande regnskyar in över sjön. Men jag behöver inte oroa mig länge, för så fort vi har paddlat till första landpartiet spricker molnen upp och solen får vattnet att glittra.

Kanotfärden passerar sjöarna Nedre, Mellan och Övre Marviken och slutligen den lite större Klämmingen. Dessa smala sjöar användes en gång i tiden av vikingarna när de reste mellan huvudstaden på Birka och Östersjön. Då skiljde sig havsnivån mycket från idag, vilket gjorde att naturen såg annorlunda ut. Men de branta klippväggarna och trolska skogarna bär på många hundratals år av historia, vilket gör paddlingen till en speciell och rolig upplevelse.

Det är som att paddla rakt in i en skogssaga med vildmarksvibbar.

Vi ser fåglar jag inte kan namnen på, men som får min fågelkunnige bror att nästan trilla ur kanoten. Jag förstår att det är läge att sitta tyst och låta honom spana på de ovanliga fåglarna genom kikaren. När vi paddlar vidare, kommer vi till mörka John Bauerskogar och klippor där pilgrimsfalkar bor. Det är som att paddla rakt in i en skogssaga med vildmarksvibbar.

paddla-vandra-sanna-rosell-12.jpg

Grillar middag till kornas sommarsång

Framåt eftermiddagen, när vi har parallellpaddlat några kilometer med en hel armada av scouter, kommer vi till vår tältplats. Här står vårt hem för natten och väntar på oss, jämte vår middag och morgondagens frukost. Vi grillar saftiga bönbiffar och grönsaker och bygger tidernas burgare med hummus och ost. 13 kilometers paddling och fyra lyft över land har gjort oss vrålhungriga, så att ha middagen nästan färdig känns som en välsignelse.

På kvällen paddlar scouterna vidare, men i stället kommer ett dussin kor och kalvar till hagen som ligger intill vårt tält. Det spritter av sommar i deras bastanta ben och så snart de får syn på det grönskande gräset blir de helt nippriga! Lyckan över att få gå på sommarbete med sina kokompisar får dem att råma i kör frampå småtimmarna. Men vad gör det, när det känns som att vi tältar i en idyllisk Bregottreklam.

Vandrar längs Sörmlandsleden

Nästa dag börjar vi med en frukost med smak av sommar. Bär, yoghurt, smörgåsar, juice och grönsaker blir en suverän start på dagen. Vi lämnar vi kanoterna för upphämtning och börjar vandra längs Sörmlandsleden. Svarta tjärnar, stora stenar och tjocka granväggar får mig att tänka på trollskogar och prinsessor. När jag kämpar mig upp- och nedför den kuperade skogen, får jag en helt ny bild av Sörmland. Jag som hade trott att Sörmland mest bestod av flacka fält och böljande åkrar. Men de fina utsikterna blir belöningen som är mödan värd. Som tur är, vandrar vi bara med dagspackning då vi inte behöver släpa på tält och annan utrustning. Det gör vandringen roligare och jag kan njuta mycket mer av de 20 kilometerna.

Snart lämnar skogarna bakom oss och går i stället förbi små byar, kyrkor och bondgårdar. Vi närmar oss Södertuna slott, ett 1700-talspalats värdigt kungligheter. Slottsparken har imponerande rabatter i raka linjer och fin utsikt över Frösjön. Här fikar vi på våra lunchmackor och kollar tågen från Gnesta. Fördelen med att avsluta utflykten i en knutpunktsstad är att resan hem oftast blir snabb och smidig. Sagt och gjort, en stund senare sitter vi på tåget hem med en helgs paddling och vandring i minnet.