2019 års bästa ord om resor

2019 går mot sitt slut och jag har listat ord som både har inspirerat och trendat i min reseblogsgkrests i år.

nyord.JPG

Selfluencer

“Låt oss slå ett slag för selfluencer och konsten att influera dig själv” skriver Sofia som driver resebloggen Fantasiresor. I tider när vi blir överinfluerade av sociala medier och ständigt påverkas av andra, kanske självinspiration vore smartare? Att vända inåt och inspirera sig själv - bli en selfluencer!

Fotobuffé

En annan resebloggare, Annika (Resfredag) har myntat ordet fotobuffé. Hon skriver att hon upplevde Lissabon “…som en enda stor buffé av motiv att föreviga genom kameralinsen”. Det är klockrent, både beskrivningen av staden och begreppet i sig! Städer har en smörgåsbordsaura över sig, med godsaker överallt som bara väntar på att fotas.

Suitcaser

Resfredag har också bidragit med ordet suitcaser till årets lista. En suitcaser har “…kläder prydligt packat i resväskor på hjul och alla boenden/utflykter var bokade i förväg.” Funkar även finfint som verb, “att suitcasea sig igenom Kambodja”.

Fotobuffé i Bratislavas gamla stad.

Fotobuffé i Bratislavas gamla stad.

Fjällbada

När jag slängde ut frågan om årets bästa ord på instagram nyligen, fick jag många bra förslag. Ett av mina favoritord kom från min vän Frida som föreslog “fjällbada”. I tider av skogsbadande har vi inte bara förstått vitsen med att gå ut i naturen och bara vara - vi har till och med satt ord på det. När vi fjällbadar, njuter vi förstås av naturen lika mycket men till fjälls. Efter höstens fjällvandring i Dalarna och snöskovandringen i Schweiz kan jag bara hålla med - fjällbad platsar på årets lista!

Flashpacker

Resesajten Kilroy beskriver flashpackern som: “En person som gärna vill resa runt och uppleva världen på samma sätt men gör det under en kortare period, kanske max 3-4 veckor och med större bekvämlighet. En person som föredrar en skön säng på hotellet istället för att sova i en sovsäck och dela sovsal med 15 andra främmande människor. En flashpacker vill hellre ta flyget istället för sitta på ett lastbilsflak eller ta bussen på längre sträckor.”

Skogsbad - eller är vi helt enkelt ute och njuter?

Skogsbad - eller är vi helt enkelt ute och njuter?

Någonstansare/vartsomhelstare

Journalisten David Goodharts definition på olika typer av människor väckte min nyfikenhet - och framförallt undran om vem jag är. En ”någonstansare” söker tillhörighet i det lokala och värdesätter rötter till skillnad från de urbana ”varsomhelstarna” som lever utan någon större koppling till sin plats.

Jag har funderat på vilken typ jag är och landat i något sånär svar här. Vem är du?

Tågskryta och smygflyga

Debatten om resandets inverkan på klimatet går vidare – och fortsätter att ge upphov till nya ord. Flygskam var förra årets omdebatterade ord, i år är det tågskryta och smygflyga. Tågluffandet är trendigt igen och bidrar kanske till ett omedvetet tågskryt. Och vad gäller smygandet med flygandet: sällan har vi väl sett så få instagrambilder tagna på den klassiska flygvingen i luften som i år?

flyga.jpg

De tre första nyorden har jag lånat från Lena på resebloggen Ladies Abroad.