Höstiga weekendtips i Europa

Varje år när löven börjar gulna och kvällarna kommer allt tidigare, börjar det krypa i mig. Jag vill också flyga söderut som flyttfåglarna gör och glömma allt vad snöslask, novemberblekhet och höstsnuvor heter. Tack och lov att jag faktiskt kan flyga, jag också!

Precis som jag, kanske du vill resa iväg en långhelg i höst. Här är några favoritstäder i Europa som jag tycker passar extra bra att höstnjuta i:

Glasgow, Skottland

Det pyser, sjuder och puttrar om Glasgow. Andedräkten från tekannorna får stadens alla tea houses att imma och den Earl Grey-doftande ångan värmer i kylan. Traditionen att dricka te på “tea houses” är som gjort för att värma de frusna fingrarna efter höstpromenaden. Skottlands största stad är en mysig och lagom stor weekendstad. Flyg till Edinburgh och ta buss till Glasgow.

Läs te-guiden till Glasgow och kika även på vad du kan göra en dag i Edinburgh.

Buffé av tilltugg På tea house i Glasgow.

Buffé av tilltugg På tea house i Glasgow.

Dublin

Att läsa böcker hör väl ändå hösten till? Dublin är stad för bokslukare, där man bokstavligen kan gå i litteraturens fotspår. Som en av UNESCO:s 28 litteraturstäder i världen finns det många sevärdheter för dig som gillar böcker, till exempel Writer’s Museum som är en hyllning till stadens fyra Nobelprisvinnare. Gå gärna en våning upp på bokhandeln Book Upstairs där kaféet ligger. Beställer du en kanna te här får du oändlig påfyllning och kan långläsa i bokhandelns alla böcker.

Läs mer om böckernas stad Dublin.

Te och böcker på kafé - kan det bli bättre?

Te och böcker på kafé - kan det bli bättre?

Helsingfors

En matweekend i Finlands huvudstad? Ja, varför inte! Den finska maten har verkligen imponerat på mig de gånger jag har varit i Helsingfors. Jag älskar det sura, sega rågbrödet och risgrynspirogerna - och givetvis chokladen! På restaurangen Konstan Möljä fick vi plocka finska nationalrätter från buffébord och jag fick bokstavligen äta upp allt jag sagt och tyckt om finsk mat tidigare…

En weekend för hungriga? Läs mer om Helsingfors här.

finsk+mat.jpg

Madrid

“Madrid me mata” är en klyscha som spanjorer brukar säga om sin huvudstad. Det betyder kort och gott “Madrid har ihjäl mig” men syftar mer på hur man känner sig efter en helg i Madrid. Staden är mycket av allt helt enkelt! Mixen av klassiska konstmuseer, übermoderna saluhallar med crossover-mat och hemliga konstnärshem i gröna oaser gör Madrid till en av Europas bästa kulturstäder.

Läs om la movida madrileña och kulturella måsten i Spaniens huvudstad här.

Madrid-weeked-kultur.jpg