5 mysiga saker med hösten

Hösthyllningarna har duggat tätt i år! Kanske är det för att vädret har varit milt, eller för att solen har lyst på ovanligt många höstpromenader? Eller är det helt enkelt att livet känns lite ljusare - trots att vi går mot mörkare tider? Oavsett, vill jag stämma in i hyllningarna - för i år har jag till och med listat fem saker jag gillar med den här årstiden.

Finfika med höstsmaker

Det bästa höstfikat stavas många koppar kaffe och något sött med nötter och choklad! När vi turistade i Uppland (bland annat till hällristningarna i Enköping) fikade vi på Salnecke slottskafé, som verkligen satte ribban för höstens alla fikastunder.

Salnecke slott ligger mellan Enköping och Uppsala och byggdes redan på 1600-talet. Det fem våningar höga slottet är en lysande vit sagoborg, som taget ur Törnrosa. Själva slottet är privatägt men kaféet och butiken är öppna nästan varje dag. Kaféet ligger i det gamla stallet och det var här vi hittade toscakakan från himmelriket. Kokosknaprig uppepå, mjukt kolasöt inuti.

höst-12.jpg

Vandra - både vardagsturer och lite längre resor

Att skriva en höstlista utan att nämna vandring, det går ju inte! Jag har skrivit mer utförliga inlägg om både vandringsleder och vandringsmat, men vill ändå lyfta vardagsturerna i höst. Eftermiddagarna i skogen, halvdagarna på helgen och kanske en längre tur med övernattning. Vandringar behöver inte vara långa eller krångliga, utan viktigast är att komma ut och se de fina färgerna i naturen. Mina tre bästa sätt för att få till mer vardagsnatur är:

Långluncha ute

När höstsolen fortfarande värmer känns det bra att ta vara på varje stund. Särskilt när vädret till och med tillåter en långlunch på uteservering! Vi testade Kulturbistron på Kulturkvarteret i Örebro, som har en maffig uteservering intill Svartån. Terrassen och miljön fick allra högsta betyg och maten var god och fin.

höst-21.jpg

Vara ute i största allmänhet

Tack vare pandemin såg jag så många fler möjligheter att vara utomhus. Det känns nästan som att jag delvis “flyttade ut” under sommaren, för att jag var så mycket ute. Åt ute, tog möten ute, sov ute, tränade ute… Jag skulle vilja fortsätta leva lite utomhusliv, även om höstvädret säkert kommer dämpa min entusiasm något... Men men, har man varit ute i ruggigt väder är det ju extra skönt att komma in. Med det mantrat i bakhuvudet ska nog hösten få lite utomhusliv ändå.

Samla utsikter

Jag älskar att se platser från ovan. Kanske är det för att jag vill ha koll och se hur saker och ting hänger ihop? Eller så är jag bara nyfiken och vill veta vad som finns bakom nästa berg, nästa dal, nästa… Utsiktsplatser med vida vyer kan verkligen vara trollbindande och jag kan fastna hur länge som helst. Som den här utsikten från Naturum i Dalarna, där byn Siljansnäs skymtas mellan granarna och Siljan.

höst-18.jpg

Vilka saker gillar du mest med hösten?