Polen: Dagstur med båt på floden Wistula

I betalt samarbete med Polish Tourism Organisation. #TravelmemoriesPoland #NordicTB


För några år sen var jag i norra Polen, i en region som heter Pomorskie på polska (Pommern på svenska). En av dagarna åkte vi båt på Wistula, floden som kallas ”Europas sista vilda flod”. Den styr sin väg som den vill och har inte (ännu) blivit reglerad av mänsklig hand. Bred som en boulevard och otämjd som ogräs flyter floden fram genom Polen – och vi njöt av att flyta på den. Läs om en dag ombord och hoppas du blir inspirerad av norra Polens fina natur!

Men du, åk inte till Polen nu. Åk ingenstans nu! Tanka istället inspiration tills läget i världen är bättre och mer resvänligt. Då är Polen ett riktigt bra alternativ för dig som gillar fin natur, färgstark kultur och god mat.

Båtar som sevärdheter i Gdansks hamn.

Båtar som sevärdheter i Gdansks hamn.

Båttur från borgen Malbork

Resan började i Gdansk, där Östersjön och Wistula möts. Det är en liten stad med storstadskänsla – här finns märkena du kan namnen på och matdofterna du känner igen. Samtidigt är staden klädd i sin historiska hansakostym och bär spår från Andra Världskriget. I Gdansk vävs dåtid och nutid samman, precis som havet och floden gör.

Tåget från Gdansk till den mindre staden Malbork tar en halvtimme. Malbork är främst är känd för 1200-talsborgen med samma namn – som också är Europas största tegelbyggnad. Hela 30 miljoner tegelstenar gjorde den mäktiga byggnaden ointaglig under många hundra år. När vi går in i borgen fastnar jag med blicken på de robusta murarna och djupa vallgravarna. Tänk vilket skydd det gav mot omvärlden – men tänk också var instängt det måste varit att leva innanför murarna?

Läs mer om ordensborgen Malbork.

Nedanför rinner floden Nogat där en liten, vit motorbåt väntar. ”Vem kan vara andrekapten?” ropar kaptenen till oss. Frågade ser vi på varandra men tack och lov visar det sig att en i sällskapet är båtvan och rycker in. Sommarsolen steker och trädens grenar hänger tungt som gröna sammetsgardiner. Landskapet på vardera sida av floden böljar sig fram som vågor på torra land. Ängar och fält bildar lapptäcken i grönt och gult, med ett och annat litet hus utan långt bort från grannar.

Lunch ombord och folkliv på floden

Kaptenen är tydligen också kock - och en bra sådan. Han viftar bort komplimangerna med ”äh, det är bara ett gammalt familjerecept” och försvinner generat ner i kabyssen när vi jublar över lunchen. Doften av stekt lök, svamp och smör ut letar sig ut ur lunchpaketen – men först är det soppa!

Soppa innan maten är viktigt i Polen, förklarar kaptenen/kocken. Det spelar ingen roll att det närmar sig 30 grader ute och är stekande sol. En varm soppa äter man först, punkt, förklarar han. Efter grönsakssoppan fortsätter vi med varmrätten som är kyckling- och svampgryta. Det smakar lika gott som det luktar.

Vid sidan av vår båt slinker några kajaker snabbt förbi. Tyst och stilla paddlar de och jag tänker att “nästa gång vill jag pasdla fram på Wistula i kajak". Den stillsamma upplevelsen som kajaker ger är så fin.

Vid Biala Gora slussas vi upp i Wistula, som är en betydligt större än Nogat. Här är det lite mer båttrafik och vi vinkar åt fiskare, badbåtar och andra dagsturare.

Pomorskie beskrivs ofta som ”regionen med de tusen blå sjöarna”. Lägg därtill den vilda floden, grönskande skogar, öknen vid staden Łeba och de två nationalparkerna Słowiński och Bory Tucholskie, så förstår du naturrikedomen här!

Upplevelserna längs Wistula är bara smakbitar av det stora smörgåsbord som Pomorskie är. Nästa gång jag åker till Polen, vilket jag hoppas blir snart, finns det mycket mer att upptäcka.

I betalt samarbete med Polish Tourism Organisation.

#TravelmemoriesPoland #NordicTB