Årets bästa resmål enligt Vagabond + mina reflektioner

Resetidningen Vagabond släppte i början av året en lista på 2020 års bästa resmål (enligt dem). Det är 30 städer och länder i hela världen som då trendade och var poppis. Helt enkelt, resmål som de tyckte vi skulle hålla lite extra koll på!

Listan skrevs i januari 2020 - men ingen hade väl kunnat ana att året skulle bli såhär. De flesta av oss har ju rest minimalt - men kanske drömt om resor maximalt. Även om jag upptäckt Sverige på ett helt nytt sätt i år, har jag förstås längtat något enormt efter att åka utomlands. Därför är den här listan extra rolig att läsa i år! I den hittar jag tre favoriter, fyra drömresor och två överraskningar.

Polen är med på listan över årets bästa resmål. Här: Gdansk.

Polen är med på listan över årets bästa resmål. Här: Gdansk.

Favoriterna: Polen, Georgien och Galicien

Polen, Georgien och den spanska regionen Galicien är självklara favoriter bland mina resmål. Polen är ett stort land och jag har bara varit i de norra delarna, men det finns så mycket mer jag vill uppleva! Kullerstensstrosa i Krakow, vandra i Tatrabergen och smaka osten oscypek. Bland mycket annat!

Georgien var ett så fascinerande land - tänk dig en mix mellan italiensk småstad, turkisk marknad och ryska vibbar. Så kändes Georgien tycker jag. Vi var i huvudstaden Tblisi, vandrade i snötäckta berg i Kaukasus och åt den goda vegetariska maten jag någonsin ätit. Ganska givet att jag vill tillbaka.

Galicien var en nyfunnen upptäckt i mitt annars så välbekanta Spanien. Det är något annat än solkusten och de spanska storstäderna. Här är kusten karga och husen är hårda som sten - och människorna är en blandning av det. Samtidigt är det vänligt, välkomnande och spännande. Språket heter gallego och maten är nästan bara fisk och skaldjur. Här har jag mycket mer att upptäcka.

georgien.jpg

Vandra i Kazbegi

Överraskningarna: São Paolo och Malawi

Tre resmål som förvånar mig lite är São Paolo i Brasilien och Malawi. Den brasilianska megametropolen São Paolo beskrivs som “ett mänskligt monster” med sina 22 miljoner invånare. Helikoptrar och skyskrapor kännetecknar staden som sägs vara mer europeisk och asiatisk än brasiliansk. Jag dras inte till storstäder och har svårt att se charmen i en så gigantisk och global stad - men visst, en upplevelse är det säkert.

Malawi i Afrika är inte ett land jag vet så värst mycket om. Kanske är det därför landet hamnar under rubriken Överraskningar? Vagabond beskriver iallafall Malawi som ett land med bra dykning, fina stränder och chanser att se “the big five” i stora nationalparker. Det är tydligt att kunskap är viktigt för att skapa reslust, för här får jag i hemläxa att läsa mer om Malawi!

Drömmarna: Mexiko, Belgrad, Montenegro och Ghana

Ghana är en bubblare på min drömlista. Landet beskrivs av Vagabond som “…marknadsmyller i kulturella Kumasi, kakaoplantager på landsbygden och fiskebyar längs den strandklädda, 500 kilometer långa kustremsan.” Min resebloggande vän Linda har också skrivit målande om Ghana och verkligen väck min reslust dit.

Belgrad och Montenegro har länge stått på min önskelista. Hela Balkan står för övrigt på den! I år skulle vi har åkt till Nordmakedonien men av förklarliga skäl blev det inte så. Snart hoppas jag kunna upptäcka både Serbien och dess grannländer för att lära mig mer om det hörnet av Europa.

Vagabond skriver om Mexiko som ett matmecka: “Ingenstans är kvaliteten så förbluffande, från gatustånden till de glimrande lyxkrogarna.” Jag har rest mycket i Central- och Sydamerika och ju närmare Mexiko jag har varit, desto bättre matminnen. I Guatemala åt vi nachos med smält buffelost och avokado som var så gott att jag nästan trillade av stolen. I Nicaragua åt jag ris och bönor som var magiskt gott i all sin enkelhet. Med den mexikanska chilin tror jag att jag skulle få de allra bästa smakupplevelserna där!