6 skäl att älska San Sebastian i norra Spanien

San Sebastián i norra Spanien är synonym med lyxiga restauranger och tjusiga tapastolkningar. Staden är dock mycket mer än så. Här möter Atlantens virvlande vågor såväl hårda klippor som sammetslena stränder. Här finns broccoliformade berg att bestiga och porlande, lokalt vin att skåla i. Läs mer och få inspiration till “San Seb”!

Atlantens hårda, blåsiga kuster är raka motsatsen till Medelhavets snällstränder.

Atlantens hårda, blåsiga kuster är raka motsatsen till Medelhavets snällstränder.

1.Mysigt myller i stadskärnan

San Sebastian är en kullerstenskrokig stad med ett myller av gator i sneda vinklar. Det finns alltid ännu en mysig vrå eller gränd att fota eller bara njuta av. I den gamla stadsdelen, la Parte Vieja, är gränderna smala och gatorna snirkliga. Där det tidigare låg fiskebodar ligger idag pescaderías (fisk- och skaldjursrestauranger).

2. Europas vackraste strand

Vågorna piskar upp sitt skum längs strandpromenaden runt berget Urgull, medan det lugna vattnet i viken lockar till både surf och dopp. Här finns tre stränder nära city: Playa de la Zurriola, Playa de Ondarreta och Playa de la Concha. Den sistnämnda beskrivs ofta som ”den perfekta stranden” tack vare den mjukt formade viken och de bulliga bergen runt omkring. La Concha har blivit framröstad som Europas finaste strand - flera gånger!

Stranden La Concha och berget Urgull. Foto: Basque tour

Stranden La Concha och berget Urgull. Foto: Basque tour

3. Pintxos - tapas fast i Baskien

Pintxos är Baskiens svar på tapas och serveras vanligtvis med två baguettebitar och en tandpetare som håller ihop härligheten. Pintxosbarerna ligger som ett pärlband längs gågatorna och här samlas både stadsbor och turister varje kväll. Matkulturen i San Sebastian har länge varit hyllad och utbudet av restauranger och barer är stort. Såväl finkrogar som hipsterhak och kvarterskrogar serverar pintxos med olika pålägg.

4. Txacolí - vitt, mousserande vin

Till pintxos ska du dricka txacolí, som är ett porlande vitt vin. Uttalas “tjakåli” och enligt tradition ska servitören hälla vinet i glasen på ett speciellt sätt: med flaskan över huvudet och vinstrålen rakt ner i glaset. De sprittande bubblorna ska nämligen spricka och helst ska det drickas på momangen, innan aromen och smaken flyr all världens väg.

5. San Gros - genuinare och billigare bortanför gamla stan

Stadsdelen Gros, som ligger på andra sidan floden, är före detta arbetarkvarter. Idag är det helt vanliga bostadsområden och inte speciellt mycket att titta på – men däremot för att äta. Allt gott från det vilda havet hamnar på borden i Gros, för en billigare penning än i gamla stan dessutom.

San Gros i San Sebastián.

San Gros i San Sebastián.

6. Modernt museum i San Sebastián

San Telmo är ett museum i San Sebastián som fokuserar på det baskiska samhället ur flera perspektiv. Här finns både konst och andra objekt som, enligt deras hemsida, syftar till att “understand the present and build the future from encounters with the past and with our roots.”


Donostia/San Sebastián - vad heter staden egentligen?

Vad är Donostia? Det är stadens namn på baskiska, medan den bara heter San Sebastián på spanska. Officellt heter staden Donostia/San Sebastián. De spanska och baskiska namnen betyder egentligen samma sak och syftar på stadens helgon, “Done Sebastiane”.