Chile: En resa med sting som fick mig chilikär

chili-pepper-621890_1920.jpg

Det började i Chile...

Vi hinner inte trampa chilensk mark länge innan det bränner till på tungan. Men snart förvandlas den brännande känslan till syrliga stick och kittlande söta smaktoner - och chilins hetta har med nästan magiska krafter trollbundit mig.

Under resan runt om i landet, smakar och luktar vi på oändligt många olika chilis. Jag dras till den lilla söta, men ack så heta, frukten och inser att livet blir lite roligare med chili, helt enkelt. Väl är hemma från Chileresan, fortsätter min chilikärlek som ett kryddigt sting att ta till när vardagen ibland blir lite väl mycket mellanmjölk. 

Fisk med chilitäcke och rödbetssplash på en vingård i Chile.

Fisk med chilitäcke och rödbetssplash på en vingård i Chile.

Chilensk chili från mapuchefolkets kultur

Namnet på frukten chili och landet Chile har egentligen inget att göra med varandra, förutom att Chile är en av världens främsta chiliproducenter. Chili i Chile heter dessutom ají och ligger högt upp på scovilleskalan (som anger hur starkt ett livsmedel är). Chilin, speciellt mapuchechilin som härstammar från ursprungsbefolkningen med samma namn, har en särskilt ”rivig” smak som förhöjer chilenska maträtter som grillat kött med chilisåsen pebre och potatisgrytan cazuela.

Chilin växer på buskar i stora delar av landet och säljs ofta torkade i stora klasar på matmarknader. Besöker du de större städernas marknader, som i huvudstaden Santiago de Chile eller kuststaden Valparaíso, kan du hitta hundratals olika sorter med varierande styrka, färger och användningsområden.

chili-sydamerika-sanna-rosell

Fem fakta om chili

  1. Ändelsen -peppar i chilipeppar kommer från att Christofer Columbus tyckte frukten smakade lika starkt som svartpeppar - därav det gemensamma "efternamnet".

  2. Den gröna chilin är egentligen en omogen chili, men används i matlagning ändå. Smaken är lite strävare än sin röda, mogna version.

  3. Uppskattningsvis 75% av världens befolkning äter chili varje dag. Rena rama dunderkuren, då chili sätter fart på ämnesomsättningen och har höga halter av A- och C-vitamin.

  4. Chilipeppar finns idag över hela världen, vilket är anledningen till att du kan äta chiliheta rätter i nästan alla världsdelar.

  5. Världens starkaste chili heter Trinidad Scorpio ligger på 1463700 scoville - det tål att jämföras med vanlig röd paprika på 0 scoville.