Upplevelseguide till Chile - 5 restips som känns och smakar

Vyn över Santiago sträcker sig ändå till de snöklädda bergen, vid klara dagar.

En komplett resguide till äkta chilenska upplevelser: stadspulsen, naturen, maten - och vinerna såklart!

Som liten tänkte jag att Chile måste vara som en enda lång korridor. Undrar hur alla chilenare kände sig, med ena foten i havet och den andra på torra land? Fanns det ens vägar på tvären, eller kunde man bara åka på längden? Många år senare är jag här, i den långa, trånga gången, och reser både på längden och tvären.

Det här är mina berättelser från Chile -en kort introduktion till fem delar. Klicka på länkarna för att läsa mer om varje upplevelse:

Valparaíso

Städerna Valparaíso och Santiago är som dag och natt. Där den förstnämnda är charmigt sliten, är den andra polerad och uppstyrd. När Valparaíso är vindpinad av den salta havsbrisen ligger ett lock av smog över Santiago. Läs mer här.

Havsutsikt från en av Valparaísos många kullar.

Havsutsikt från en av Valparaísos många kullar.

Santiago

Huvudstaden, Santiago, är egentligen den enda storstaden. Valparaíso, stad nummer två, kommer långt därefter i befolkningsantal. Läs mer här.

Santa Cruz

Bortanför städernas smutsiga smog och avgasdimmor böljar de gröna fälten och barrbeklädda bergen fram. När vi cyklar på landsbygden ser vi mil efter mil av välkammade fält med vinrankor och fruktodlingar. Gräset skimrar i smaragdgrönt och skogarna klättrar högt upp på kammarna, tills snön tar över och toppar bergen med väldiga hattar av vitt socker.

Regionen Santa Cruz är känt för sina vidder av vinodlingar.

Maten

Vänder jag blicken åt andra hållet, är havet alltid nära. Chile är i genomsnitt bara 20 mil brett så en fiskeby eller salta stränder är aldrig långt borta. Det märks inte minst på maten. Menyerna är rika på dagens fångst och jag läser spanska namn på fiskar jag inte ens visste fanns. Vi smakar på så mycket nytt vi kan, allt från ål till alger

Vinet

Förutom nya smaker från havet, testar jag också nya viner och hittar nya favoriter. Chile är det land i Sydamerika som exporterar mest vin, så du har säkert smakat ett och annat vin härifrån. Känner du till druvan Carmenère? Det är Chiles "egna" rödvinsdruva, som gör vinet bärsött och färgar det till djupaste rubinrött. Att cykla bland vingårdar är ett skönt sätt att uppleva två av Chiles höjdpunkter - naturen och vinet.