Svansjön Tysslingen i Örebro

När jag flyttade till Örebro var jag helt ovetandes om sjön med stjärnstatus som ligger strax intill stan. När våren nalkas har nämligen Tysslingen, som sjön heter, högsäsong och tusentals svanar stannar till för att rasta här. Tysslingen är verklighetens Svansjön!

För ett par år sedan åkte vi till Tysslingen för att räkna svanar och fika i vårblåsten. Jag minns att jag hade en ny kamera och de sa klick-klick-klick hela helgen - jag ville fånga naturens förändringar från tung, grå vinter till sprudlande grönska och glädjeglimtar. Dessutom var jag nykär upp över öronen, så en svansjö kändes som världens mest romantiska plats, just där och då!

Just det här året, 2017, var det rekordmånga svanar i Tysslingen. En dag räknades det till över 5000 stycken - på en dag! Vid vårt besök var det runt 500 svanar vid sjön. För mina totalt ovana fågelskådarögon var det otroliga många, men det jag tyckte var mäktigast var ljuden. Det tjattrande, kvattrande lätena som gick i ett är mitt starkaste minne från Tysslingen.

svanar-sanna-rosell
tysslingen-vår.JPG
svansjön-tysslingen.JPG
tysslingen.jpg.jpg