Resorna 20-åriga Sanna drömde om (och hur gick det med de resdrömmarna?)

bucketlist.png

I mitt vårstädarrus hittade jag en lista från sommaren 2011 med mina dåvarande drömresor. Jag var 20 år och sommarjobbade som receptionist på ett hotell i min lilla hemstad. Minns att dagarna bakom receptionsdisken var långa, tråkiga och jag längtade hela tiden ut i världen - men bakom längtan låg nog främst letande. Efterklokt skulle jag nog säga att jag letade efter mig själv därute, bortanför skyddande diskar och enformiga småstäder.

Det var så roligt att läsa varje snirkligt ord och blommig detalj på den där listan. Där och då skapade jag ju bilder av min framtid, som jag ville att den skulle se ut. Nu blev verkligheten lite annorlunda och drömresorna är inte desamma. Men sju år gamla bucket lists väcker många känslor till liv och det är kul att gå igenom dem i efterhand. Blev drömmarna sanna? Formades framtiden som jag önskade? Eller förblev vissa drömmar just drömmar?

Några drömresor på min bucket list som 20-åring

Vissa drömresor blev snabbt verklighet, andra har jag fortfarande kvar på listan. En del drömmiga resor har jag satt på paus och ersatt med andra.

"New York - äta bagels med färskost i en grön park"

Bara ett halvår efter att jag skrev listan åt jag min första bagel i New York. Det var dock juletid så den gröna parken uteblev, men ändå! Jag åt även Ben&Jerrys för första gången någonsin under den här resan.

Läs mer om en jul i New York

new york.jpg

"Irland - rida över kullarna och dricka tjära på pubar"

Dricka tjära - skrev jag verkligen så? Antar att jag menade tjock, svart öl och tyckte det skulle vara lite coolt. Men nej, jag har fortfarande inte varit på den gröna ön och ridit på galoppperande Connemaraponnys och tjäran skippar jag helst.

"Liten by i Frankrike/Italien - doppa croissant i latte och njuta av livet med mamma"

Värst vilken detaljerad beskrivning av den här drömresan. Pittoreska byar och mysiga caféer har länge varit, och är fortfarande, drömmiga resor. En sån drömresa blir faktiskt snart verklighet! I maj åker jag med familjen till Ripabottoni i Italien för en doppa-sött-i-kaffe-resa.

Många söta byar har fångats av min kameralins genom åren. Här Grazalema i södra Spanien.

Många söta byar har fångats av min kameralins genom åren. Här Grazalema i södra Spanien.

"Mexiko - äta churros när jag är bakis"

Ytterligare en väldigt specifik drömresa - men varför skulle jag just äta churros bakis, undrar jag nu sju år senare? Smakar de bättre då kanske? Jag har fortfarande inte varit i Mexiko så det förblir en gåta. 

"Kambodja - leva lortigt och billigt och uppleva naturen"

"Leva lortigt och billigt" - ja, så skrev jag faktiskt och jag tog nog det för givet att "man gjorde" efter studenten. Följa backpackerströmmen genom Sydostasien och komma hem med hela håret i flätor och full moon party-tatueringar i svanken, typ. Så blev det inte (tack och lov) utan jag åkte till en helt annan kontinent istället...

Läs mer om när jag reste i Kambodja (fast under andra former).

thai-mat.JPG

"Ecuador - skriva och vandra"

...nämligen Sydamerika, där jag började i Ecuador med att plugga spanska i huvudstaden och sen jobba som journalist i lilla Ibarra. Jag skrev och vandrade, precis som jag ville, och kom hem med en ny riktning i livet och mersmak på Sydamerika.

Läs mer om min vardag och några äventyr i Ecuador

Foto: Uupi Tirronen

Foto: Uupi Tirronen

"Lissabon - åka spårvagn och kolla på kakel"

Portugals huvudstad var alltså redan för sju år sen på min bucket list - innan staden blev hipsterhet och "alla" började åka dit. Lissabon sjunker inte i värde för det, utan fler berättelser och bilder från staden gör mig bara mer nyfiken. Speciellt på det här hotellet, som Annika / Resfredag bodde på. 

"Galicien - dricka cider och vandra pilgrimsleden"

En sommar backpackade jag med en vän genom hela norra Spanien. Sista stoppet var Galicien, där vi möttes av Atlantens piskande vågor mot vassa stenar. Vi drack ingen cider men desto mer txacolí och pilgrimsleden... ja, den gjorde vi - fast med buss hela vägen.

Läs mer om Spaniens bästa matregioner

pilgrimsvandring.jpg

Vilka resor drömde du om när du var yngre? Uppfyllde du dem? Har det tillkommit nya drömresor i takt med att du blivit äldre?