Höstlistan 2021

När årstiderna växlar, kommer listorna. Att bloggar fylls av dröm-, mål- och planeringslistor är ett säkert tecken på att en säsong är slut och en annan tar vid. Som nu, när hösten är här!

Jag tycker hösten är den främsta, och bästa, nystarten - mycket mer än vad nyår är. Nu ligger sommarens la dolce vita och eviga energi bakom oss och höstens lunk med mera vardag har vi framför oss. Men det behöver inte bli tråkigt för det! Läs vidare, så kommer några av mina planer och drömmar för hösten. Kanske blir du inspirerad till något liknande?

höst-lista.jpg

Jag vill hitta fler favoriter i Bergslagen

Mellan min slottsstad Örebro och hemmatrakterna i Dalarna ligger Bergslagen. Det är något särskilt med Bergslagen, men jag har svårt att sätta fingret på det. Kanske är det skogarna, som är trolska och stora, eller de små byarna som bubblar av mathantverk och fina hus? Här är tre inlägg med tips på saker att se och göra i Bergslagen:

Jag vill se mer av Sverige

Man kanske kunde tro att snart två år utan att korsa någon landsgräns skulle ha gjort mig trött på Sverige. Men icke, ju mer jag reser i Sverige, desto mer inser jag hur mycket jag har kvar att upptäcka. Förra året besökte jag till exempel de här platserna för första gången:

  • Karlstad, för en miniweekend med konst och spa (japp, första gången i Karlstad trots att jag bott i Örebro i tio år!)

  • Härjedalen, för en helg i glampingcontainer

  • Vadstena, för ett hotelldygn med tema historia

På konstmuseet Sandgrund i Karlstad.

På konstmuseet Sandgrund i Karlstad.

Jag vill springa mer i skogen

Sedan jag bokstavligen sprang in i Ann-Sofie Forsmark på Bruksleden förra sommaren, har jag sökt mig till skogen när det är dags för springturer. Allt oftare lämnar jag hörlurarna hemma. Vill ha skogens ljud och mitt flås som tempohållare istället. Ann-Sofie lägger upp många inspirerande texter och bilder om bland annat stiglöpning på sitt instagramkonto, kika där om du också vill ut och tassa i skogen i höst.

springa-skogen.jpg

Jag vill läsa (ännu) mera

I somras hamnade jag i någon slags vuxen bokslukarålder. Numera läser jag lite varje dag, precis som när jag var liten. Det är så skönt avslappnande och kul att hinna “plöja” böcker igen. Sommarens favoriter var “Barnsängskriget” av Pia Höjebrant och “Den tyska flickan” av Armando Lucas Correa. Näst upp vill jag läsa “En roman av gåtan Hilma av Klint” och någon historisk roman. Har du tips på någon bok av det sistnämnda slaget?

Jag vill pyssla hemma

Koka marmelad, torka bär, plocka svamp… Varje höst blir jag som en hamster och vill fylla skafferiet. Är det stenåldersmänniskan i mig som vill bunkra inför en vargavinter? I vilket fall är det också mysigt att pyssla hemma och ta vara på så mycket som möjligt från naturen. Näst upp är rönnbärsmarmelad, sega remmar av aroniabär och semitorkade plommon.

Jag vill vandra, oavsett väder

Hösten är vandringens högsäsong! Jag vill gå både korta och längre turer och tänker inte låta ruskväder stoppa det. Jag är nyss hemkommen från en långhelg i fjällen och det har bara gjort mig sugen på mer. Jag har dessutom köpt en ruggigt bra regnjacka och ser fram emot att testa vad den går för! Vill du ha tips på vandringar? Här kommer tre favoriter:

hike-summer.jpg

Jag vill åka… utomlands?

Ja, det kryper i kroppen av att inte åka utomlands. Jag älskar att resa och det är ovant att inte göra det som förut. Insiktsfullt på många sätt, absolut. Men jag ska inte sticka under stol med att två år hemmavid känns i varenda cell. De längtar liksom ut! Samtidigt känns det inte bråttom. Världen finns där - nu, snart eller sen. Det kommer antagligen inte ens bli som innan pandemin. Det hoppas jag inte heller på. Men det är ett helt annat blogginlägg!