Yoga: tårna

Varför yoga med Gracia? Det är inte bara namnet på yogastudion som jag samarbetar med i denna lilla yogaserie, utan också en lek med ord på spanska. Gracia betyder ungefär glädje, lust  och är väl precis vad yoga ska handla om? Dessutom är ju Gracia namnet på mina hemtrevliga hoods i Barcelona.

I veckans position fäller vi framåt. En framåtfällning kan knäcka skönt i ryggkotorna, men kan också knäcka självförtroendet på vilken yogamatta som helst... När grannen på mattan bredvid kilar in fotsulorna i armvecken med raka ben och jag själv förtvivlat stretar, drar, sträcker i kroppen min, känns tårna långt borta. Tio små guppande öar i horisonten, onåbara? 

Den här veckan handlar, rubriken till trots, inte om att nå sina tår. Det handlar däremot om vad som händer på vägen dit. Om jag blundar för det kantstötta självförtroendet och lägger ifrån mig mina kritiska glasögon... blir tårna längst där framme nåbara när jag fokuserar på dem och inte på grannen med aparmar. Med blicken på rätt ställe och utan att jämföra mig med någon annan spelar det mindre roll vart vägen mot tårna slutar - det är liksom resan dit som är det viktiga.