Alhambra - det spanska sagoslottet i Granada

Drömmiga slott och verkliga sagostäder 

När jag bodde i Spanien åkte vi på en weekend till Granada. Mellan tapasrundor, flamencodanser och nattliga upptäcktsfärder besökte vi såklart Alhambra. Det är fantastisk upplevelse att strosa omkring i trädgårdarna med bassänger, fruktträd och viloplatser. Lika magiskt är det med utsikten mot de snöklädda bergen och den myllrande staden. Alhambra ser ut att brinna när solen håller på att gå ner - så smeknamnet “det röda slottet” är förklarligt. I det här inlägget berättar jag om hur Alhambra har trollbundit arkitekter, matematiker - och många andra då, nu och i framtiden.

Granada och det röda slottet Alhambra

Staden Granada fick sitt namn av granatäpplet (granada på spanska), som står för fruktsamhet och även var också den spanska kungafamiljens symbol. I Granadas trädgårdar växer granatäpplen bland aprikoser, vindruvor, rosmarin och söta nísperos. Den mest kända av trädgårdarna är Generalife, som byggdes redan på 1300-talet och ursprungligen var sammanbundet med Alhambra.

Alhambra skulle behaga de rika, imponera på de fattiga, helga de gudomliga och skrämma de rivaliserande.

Borgen Alhambra är idag ett världsarv som skvallrar om hur otroligt mäktigt det moriska väldet i Spanien var fram till 1200-talet. Det är egentligen ett stort palatsområde med flera byggnader och trädgårdar, den enda mer dekorativ än den andra. Och den andra mer mytomspunnen är den tredje.

Alhambra var morernas sista fäste innan kung Ferdinand och drottning Isabella tog över och bildade vad som idag är Spanien. När Alhambra föll, sägs det att morernas kung Boabdil vände sig en sista gång och såg på sin borg över axeln. Han drog då en lång, djup suck och en tår trillade nedför hans kind. "Du gråter som en kvinna över något du inte kunde försvara som en man!" skrek hans mamma då, förbannad och säkert besviken över förlusten av dåtidens magnifikaste kungafort.  

Foto: Vero Garcia

Det har skrivits miljontals ord om detaljerna i Alhambras arkitektur: bassängerna där solen strålar igenom stjärnmönstrade väggar, reflektioner som dansar perfekt över vattenytan. Träden som snirklar sig längs taken och skapar växtliga oaser som skydd för den spanska solen. Doft av söta liljor och kryddiga örter. Och så vidare.

När jag besökte Alhambra såg jag inte direkt några dansande solstjärnor i vattnet - men geometrin och kalligrafin förvandlar fortet till fulländning ändå. Alhambra skulle behaga de rika, imponera på de fattiga, helga de gudomliga och skrämma de rivaliserande. Rektanglar och trianglar skapar geometriska mönster som återkommer i nya rum. Vacker skönskrift återger citat ur Koranen, som om det vore kalligrafisk konst.  

Fler resebloggar som har skrivit om Alhambra

  • 4000 mil har skrivit en väldigt bra guide till Alhambra.

  • Discovering the planet har beskrivit sitt besök i Granada, där bland annat Alhambra är med.

Mer fakta om Alhambra

  • År 711 tog sig islamska arméer över Gibraltar sund och erövrade på några år större delen av den Pyreneiska halvön. Det muslimska väldet varade i nära 800 år.

  • Som mest omfattade det islamska kungadömet, al-Andalus, nästan hela Spanien, Portugal och delar av Nordafrika.

  • De följande härskarna, Ferdinand och Isabella, gjorde Alhambra till sitt sommarresidens.

  • Alhambra är av typisk islamsk arkitektur, som t.ex. innergårdar med fontäner, kupoler och pelargångar.

  • Fortet "återupptäcktes" på 1800-talet när arkitekter och författare bidrog till att romantisera bilden av Alhambra. Turistströmmarna som följde, gjorde också att det restaurerades.

  • Vill du inte åka ända till Spanien för att se islamsk arkitektur? Ta en tur till Gävle (brandstationen och Centralpalatset) där arkitekten Boberg har skapat ett mini-Alhambra med valv, bågar och kolonner.