Dömle herrgård - en miniweekend i Värmland

Med de mjuka, grågröna bergen som kuliss och ängarna som vida, våta filtar runt omkring, syns byggnaden på långt håll från vägen. Bländande vit ligger målet för vår miniweekend, Dömle herrgård, mitt på den värmländska slätten. Vi passerar två tranor som ljuder sina vårskrik och en rådjurstrio skuttar oberört mellan åkrarna. Det är en solig dag i mars och naturen börjar vakna till liv efter vintern.

Read More
Ständigt samla content - sociala mediers nackdel som också är den främsta fördelen

En nutidssjuka att skämmas över eller en egenskap att värdesätta? När jag plötsligt såg på mig själv som en content collector, en ständig samlare av fint innehåll till mina konton på sociala medier, fick jag tänka till. Sen tänkte jag om. Och i det här inlägget tänker jag högt. Hur tänker du?

Read More
Vart är vi på väg? Åk spårvagn i Lissabon

Signalhornen pinglar, växlarna väser. Gula, gnisslande och gamla åker de uppför branta backar och runt snäva hörn. De flätar samman Lissabons olika delar med sin slingrande räls och ger oss en kulturell shot och snabbkurs i stadens historia. Det finns många olika spårvagnslinjer (och även tunnelbana och buss) men en är något särskilt – nummer 28E.

Read More
En dagstur till matmeckat: Grythyttan, Måltidens hus och Kokboksmuseet

Landsvägen blir smalare och slingrigare ju djupare vi åker in i den mörka Bergslagsskogen mot Grythyttan. Granarna är så höga att de barriga topparna ser ut att sticka hål på himlens mjuka moln. Längs vägen står ogenomträngliga väggar av tall som skapar en tät, grön kuliss. Snart tornar dock en stor byggnad upp framför oss och vi har nått målet med vår färd.

Read More
Bakom det färgglada kaklet: varför Portugal är melankolins hemland

Färgstarkt, hjärtligt, varmt och… sorgset? Det sägs att Portugal är melankolins hemland och efter bara en helg i Lissabon vågar jag påstå: ja, det finns en gråskala som tynger bakom de där kanariegula och piggelingröna husen. Kalla det vemod, sorg eller tungsinthet. Men jag vågar också på mig en teori om varför det kan vara så – och hur den portugisiska sorgsenheten samtidigt är både djup och vacker.

Read More
Portugisiska vibbar i Asien (kryddat med lite Las Vegas)

Detta inlägg är ett samarbete med casinon.se

Årets första resa blev en långhelg i fina Lissabon. “Förföriskt fin förfall”, som min resvän Jessica tyckte om staden. Stadens pampiga byggnader var visserligen skavda och slitna, men det forna rikets väldighet kunde anas än idag. Portugal var ju en stormakt under 1600-talet och hade kolonier i hela världen, därför pratas än idag portugisiska i till exempel Angloa, öarna Sao Tomé och Principe och Macau.

Read More
Sanna RosellComment
Växter, vårtecken och viktiga väderstreck

Några tappra elefantöron, ett par stolta chiliplantor, ett gäng aloe vera och en liten, men ack så kaxig, kaktus. Det är några av mina inneboende som har fått ett helt eget hörn av lägenheten. När jag pysslar om de gröna, nyper några torra blad och fluffar till jorden lite grann, är jag fullkomligt lugn. Som om hela världen snurrar kring hur bra mina växter mår och inget annat har någon betydelse.

Read More
Matresa i Närke - lokala smaker, hemtrevliga gårdsbutiker och härodlad mat

En dallrande het sommardag åkte norska bloggaren Helle och jag på en kort matresa i Närke. Vi åkte runt på slingrande grusvägar i södra Närke, bland bondgårdar och björkskogar, och stannade till hemma på gårdsbutiker och bondgårdar. Det är dem jag vill berätta om nu - Adam, Karolina, Håkan och alla andra duktiga mathantverkare - som gör sådana här smakrika resor möjliga.

Read More
Eldar i själen och varm choklad i skogen

Mellan flammande lågor och brännheta eldar, finns något minst lika viktigt: vilan. När glödens röda prickar dansar över kolbitarna, tystnar spraket och elden hamnar i ett vilade läge. Det är precis vad jag försöker göra med min glöd emellanåt. Vila lite. När axlarna har parkerat sig under öronen och andetagen är vid nyckelbenen, då stillar jag elden och tar hand om glöden istället.

Read More